Велинград - online - Приеха ОУП - попътен вятър за двете общини Велинград и Сърница 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Приеха ОУП - попътен вятър за двете общини Велинград и Сърница
Публикувано 2014-11-04 10:40:50 от Темпо

На 30 октомври 2014 г. Общински съвет - Велинград прие Общия устройствен план (ОУП) на община Велинград, за който “Темпо” писа подробно в предишния брой на вестника. Дългата процедура вече е в края на финалната права, а нашата община е сред първите в България, изготвили и приели ОУП. Ползите са много, тъй като наличието на план ще подпомогне в голяма степен кандидатстването по европейски проекти и ще реши част от големите инфраструктурни, транспортни, екологични и други проблеми на общината.

Общият устройствен план обхвяща цялата територия на община Велинград. След отделянето на новата община Сърница от началото на 2015 г. ще бъдат очертани новите граници и на практика и двете общини ще имат ОУП и попътен вятър за своето развитие, както каза арх. Кънева, ръководител на екипа, изготвил плана.
При обсъждането на ОУП в Общинския съвет Златко Златанов постави два въпроса: къде е планирана зона за увеселителни заведения и шумни атракции, от каквато се нуждае Велинград като туристически център и защо зоната към Драгиново е определена като промишлена, а точно там е неусвоеното количество минерална вода и мястото за строеж на бъдещи хотели.
Главният архитект Тодор Енев разясни на съветниците, че на базата на ОУП на общината вече се прави ОУП на Велинград. В него ще се извърши нужното зониране, като зоната за шумни атракции ще бъде в района на микроязовира, където е планирано и игрище за голф. Арх. Енев припомни, че при приемането на устройствения план на Велинград през 1981 г. тогавашната власт е платила държавни такси за значително разширение на градската територия. Благодарение на това сега Велинград може да се разшири, без общината да заплаща допълнително. Особено ценно за жителите е, че с приемането на ОУП е извършена поредица от съгласувания и смяна на предназначението на земи, които ще се ползват служебно от хората и няма да е нужно всеки да съгласува поотделно.
Кметът Иван Лебанов очерта перспективата, че Велинград ще се разширява в две посоки - Драгиново и Марина ливада, така че ценните имоти са около Чолаков чучур и Марина ливада. Преди да тръгне разширението към Драгиново обаче е нужно да се закрие сметището, а общината е проявила далновидност, като се е преборила да получи за стопанисване минералните води от находището в Драгиново.
След приемането на ОУП от местния парламент предстои неговото обнародване в Държавен вестник, след което планът ще влезе в сила.









 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води