Велинград - online - Пътешествие към познанието на най-древната цивилизация 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Пътешествие към познанието на най-древната цивилизация
Публикувано 2014-11-13 20:15:35 от Темпо

От 25 октомври до 25 ноември в Историческия музей във Велинград е подредена първата изложба от поредицата “Познанието на най-древната цивилизация”, която ни запознава с находките по българските земи от 7 до 5 хилядолетие пр.Хр.
Изложбата е дело на регионалните исторически музеи във Варна, Добрич, Враца, нашият Исторически музей, участват експонати, открити от проф. Петър Детев край село Молдава, Пловдивско и галерия GREDO BONUM.
Консултант на поредицата от изложби е проф. Диана Гергова от Националния археологически институт с музей при БАН, която е и ръководител на археологическите разкопки на връх Острец и над Клептуза.
За изложбата проф. Диана Гергова казва: “Казвам, че най-хубавите пътешествия - тези на мисълта, никога не свършват. Тази изложба благородно провокира инерцията на нашето мислене - чрез представянето на някои от археологическите открития в българските земи да ни въведе в света на най-старата човешка цивилизация, зародила се преди повече от 8 хилядолетия в българските земи и Югоизточна Европа.”
Таблата на изложбата показват и разказват за: “Езерният град” в Дуранкулашкото езеро и най-старата каменна архитектура в Европа, както и за най-стария праисторически некропол, функционирал непрекъснато повече от хилядолетие преди Христа. Научаваме още, че в онези далечни времена жените са погребвани свити, а къщите са били с по-голяма площ от повечето днешни от 150 до 170 кв.м.
Таблото за най-старата писменост в света - Дунавската, разказва за най-старите писмени паметници, които са от 5900 г. - 5800 г. пр.Хр. Дунавската писменост се е разпростирала от голямата унгарска равнина до Адриатика и от Македония и Тесалия до Украйна.
Таблото за културата Градешница ни запознава с отношението й към най-ранната писменост и с врязаните писмени знаци и пиктограми, открити върху дъна от глинени съдове.
Интерес представляват и таблата разказващи за солницата в Провадия, за най-древната металургия и рудодобив, за българските земи като люлка на бижутерията, за Варненския халколитен некропол, за най-древните стандарти, мерки и теглилки, използвани преди повече от 7 хиляди години и за края на една цивилизация, за потопа в Черно море - изследвания, легенди, спорове.
“Вероятно именно преживелите потопа и разселили се нейни създатели (на цивилизацията) са поставили основите на шумерската цивилизация в Месопотамия и в знанията на древен Египет”. Това е мнението на проф. Петко Димитров, ръководител секция “Морска геология и археология” от Института по океанология при БАН.
Директорът на нашия Исторически музей Снежана Велева сподели, че участието на музея е с експонати, открити в местността “Рандолин дол” - камъни за прашки, тежести за стан и други оръдия на труда. Историческият музей ще бъде домакин и на другите две изложби от поредицата “Познанието на най-древната цивилизация”: Втората от тях е “Планината и вярата на Орфей”, посветена на тракиеца Орфей и планината Родопи, в която се е извършила неговата духовна реформа. Третата изложба ще бъде посветена на приемането на християнството по нашите земи, като вниманието ще бъде насочено към връзката между орфическите идеи и ранното християнство.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води