Велинград - online - Започна гражданска подписка срещу волфрамовата мина и бъдещ рудодобив 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Започна гражданска подписка срещу волфрамовата мина и бъдещ рудодобив
Публикувано 2014-11-13 21:13:30 от Темпо

Във Велинград започна гражданска подписка против намеренията на фирма “Ресурс 1” за отваряне на мина за волфрамови руди в местността “Грънчарица”. Инициатори на подписката са Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и Инициативният комитет “Да поработим за Велинград”. На среща на 6 ноември към тях се присъедини и ракитовското сдружение “Суткя”, по чието предложение подписката ще бъде не само срещу волфрамовата мина, а срещу всеки бъдещ рудодобив на територията на двете съседни общини Велинград и Ракитово.

Подписката настоява отговорните държавни и местни органи на власт да поставят на първо място проблема за здравето на хората в сеизмичен регион като нашия и да не допускат рудодобив, защото той би застрашил питейната вода, минералните извори, чистия въздух и уникалната ни природа и би навредил на развитието на Велинград като балнеолечебен и СПА туристически център.
Подписката ще се събира до датите на предстоящите обществени обсъждания за волфрамовата мина - 27 ноември в Кръстава и 28 ноември във Велинград, за да може чрез нея да бъде изразена позицията на по-голям брой от жителите на Велинград и Ракитово. По проблема с волфрамовата мина Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите излезе и с призив, който публикуваме отделно.
От своя страна Общинският съвет е подготвил моба до председателя на Българската академия на науките (БАН) акад. Стефан Воденичаров, в която се пита при какви условия БАН би се ангажирала да извърши пълна екологична експертиза на инвестиционното предложение за отваряне на мина в находище “Грънчарица-Център”. През 1988 г. такава експертиза е направена от екип с ръководител проф. Симеон Недялков и становището е било, че рудодобивът представлява опасност за екологията на Чепинското корито и региона.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола