Велинград - online - Читалищното настоятелство взе твърд курс: оркестърът ще репетира с нов диригент 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Читалищното настоятелство взе твърд курс: оркестърът ще репетира с нов диригент
Публикувано 2014-11-18 09:11:57 от Темпо

Вечерта на 14 ноември в читалище “Отец Паисий-1893” се състоя работната среща, до която се стигна след драматичното събрание за съдбата на Представителния духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” (подробно по темата писахме в предишния брой на в. “Темпо”). Срещата отново бе в разширен състав: читалищното настоятелство, представители на оркестъра и мажоретния състав начело с техните ръководители Димитър Лазаров и Биляна Масларова, родители на оркестранти и медии.

Председателят на читалището Цветан Котев представи взетото ден по-рано решение, подписано от всички членове на настоятелството: Иван Тричков, Васил Аврамов, Невенка Ролева, Сталинка Пещерска, Тодор Енев, Таня Иванова, Тодор Шейнов и секретаря Иван Стоянов. След среща-разговор с преподавателите в музикалната шола към оркестъра читалищното настоятелство е решило да не подпише граждански договор с диригента Димитър Лазаров, който от 7 години ръководи оркестъра. Решението е на диригентския пост да бъде поканен Илиян Тодоров (в момента диригент на духовия оркестър в Троян), а за помощник-диригент Катерина Мирчева (Кривошийска), която е дългогодишен музикант във велинградския оркестър и сега е преподавател в школата.
Вече сме пред свършен факт, решението отново е взето без участие на оркестъра, нямате моралното право да решавате без нас - това са само част от репликите на представителите на оркестъра, които бяха възмутени, че решенията на работната среща са взети предварително, че са изслушани преподавателите в школата, но не и ръководителите на оркестъра.
За причините, довели до взимане на решението, говори арх. Тодор Енев. Той акцентира на мнението на преподавателите, че в школите няма млада кръв, която да се влее в оркестъра, защото е скъсана връзката между тях и диригента Д. Лазаров и се създава атмосфера “вие и ние”. “В тази достолепна сграда от 1983 г. би следвало да сме всички заедно, “вие и ние” не помага”, каза Т. Енев. Решението на настоятелството е взето единодушно, тъй като оркестърът и школата са болни и трябва да започне работа с децата, за което професионалистите от школата са дали гаранции. Според настоятелите от патовата ситуация може да се излезе само с нов диригент, който от своя страна да подготви нов втори диригент. Г-н Енев изрази надежда взетите решения да са добри за децата и хората, които работят в храма на Мелпомена и направи предложение, ако колизиите продължават, да бъде свикано ново общо събрание на читалището и всички делегати да изберат нов състав на управление.
“21 години ръководя мажоретния състав и никога не съм била поканена от настоятелството да кажа какви са ни проблемите. Те не идват от диригента, а от преподавателите в школата, защото той няма достъп да ги ръководи. Взимате решение без елементарно да попитате диригента, а на базата на мнения на преподаватели, дошли преди 2 месеца или 2 години. Искаме да работим с местни хора, но за липсата на диалог упреквам настоятелството”, каза Биляна Масларова. В отговор Иван Тричков каза, че са обсъдили ситуацията с нея и тя е казала, че ще работи с новия диригент Илиян Тодоров. Г-жа Масларова отрече да е казвала такова нещо.
“В момента се извършва нещо ужасно, погребва се една 50-годишна традиция”, подчерта Милияна Шулева, която бе единодушно избрана да оглави работната група, натоварена с тежката задача да възстанови диалога между настоятелството и оркестъра. Тя подчерта, че няма друг изход, освен провеждане на извънредно отчетно-изоброно събрание на читалището. Такова събрание може да се свика от 2/3 от членовете на читалището, разясни секретарят Иван Стоянов.
Думите на Димитър Топорчев “Запомнете деня и датата, на които погребвате оркестъра” провокираха и други членове на настоятелството да аргументират взетото от тях решение. Таня Иванова каза, че обвинява за създадените настроения Биляна Масларова и Димитър Лазаров. Тодор Шейнов подчерта, че когато са искали да се срещнат и разговарят с диригента, той все не можел да дойде. От своя страна Д. Лазаров каза, че за последно е получил покана за среща с настоятелството през март 2014 г., но тя пак се отложила. Той изрази несъгласие с две неща в изработената от настоятелството стратегия за развитие на оркестъра, която се превърна в ябълка на раздора и повод за неговото отстраняване от диригентския пост: че оркестърът е в критично състояние и че децата свирят по слух. Васил Аврамов попита защо не се зачита авторитета на читалищното настоятелство и дали са готови да заложат съдбата на оркестъра на един диригент.
В разговора бяха повторени много от обвиненията и контра обвиненията, които прозвучаха на срещата на 8 ноември, но този път нивото падна и до неща “от кухнята” на самодейците. На финала Тодор Енев припомни официално направеното от него предложение да бъде свикано общо отчетно-изборно събрание на читалището, което да вземе най-доброто решение. Но предложението потъна в общия хор от много думи с висок емоционален градус.
В неделя, 16 ноември, председателят на читалището Цв. Котев съобщи, че тази седмица редовните репетиции продължават: в четвъртък са репетициите по отделните инструменти, а в петък и събота на целия оркестър с новия диригент Илиян Тодоров.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай