Велинград - online - Твърдо “за” волфрамова мина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Твърдо “за” волфрамова мина
Публикувано 2014-11-18 09:19:45 от Темпо

Има един лаф на проф. Вучков “Гледам и не вярвам на очите си“, всъщност и на ушите си, защото толкова лъжи се казаха за добива на волфрам на Грънчарица, че няма накъде. Аз като геолог, работил 20 години на Грънчарица, не мога да се въздържа и да не взема отношение.
Добре, спа курорт, та спа курорт, туризъм, та туризъм, няма лошо, но нима Залцбург и Китцбюел в Австрия са по-малки туристически центрове, където от дълги години се добива волфрам? Ние сме все големи умници, от всичко разбираме, затова и държавата ни е на такова дередже.

Населението на община Велинград е около 50 000 души, като в града безработицата е над 30%, а в района 80-90%. Може ли само туризмът да издържа толкова население - твърдо не.
“Ресурс 1” АД е взела концесия за добив на волфрам в находище “Грънчарица“ за срок от 35 години. Заявлението е подадено в общината през 2009 г., като в началото трябваше да се прокарат определен брой сондажи за заверка на запасите. По закон за прокарването на тези сондажи не се изисква разрешение на общината. Такова се дава от Агенцията по горите в Министерството на земеделието и горите.
Ръководството на фирмата се е представило в общината като инвеститор, като си е мислило, че отварянето на много работни места ще бъде посрещнато с овации за тях, но уви, започват мъките. Вече споменах, че Залцбург и Китцбюел в австрийските Алпи, в близост до които се добива волфрам (до находището е и флотационната фабрика), не са по-малки туристически центрове от Велинград, напротив много по-големи, тоест ние се правим на по-големи католици от папата.
Но да погледнем и “упреците” по отношение на проекта.
- Находището е било на 6-8 км. въздушно разстояние и ще замърсява града
Както е тръгнало, след някой още ден, тези хора ще докарат находището до центъра на Чепино. Значи и най-обикновените хора знаят, че Грънчарица е на 18 км. въздушно разстояние. Добивът ще става по подземен начин, като се ползуват съвременна техника и технология, така че не може да се замърсява въздуха. - Замърсяване на питейната вода
Грънчарица не е вододайна зона и стига с тези лъжи. Оттам никое селище не черпи вода. Ако имаше такова нещо, първо кметът на с. Кръстава щеше да възрази, а той е за проекта. По отношение на Клептуза, водите идват доказано от водната пещера “Лепеница”, в района на която се “натискаме” за проекта “Сютка”. Прокарването на ски писти там ще доведе до значително изсичане на гора, а оттам и чувствително намаление на водите на Клептуза, които се акумулират точно от северните склонове на Сютка.
- Минералните води щели да изчезнат
Няма как да стане. В геолого-структурно отношение няма никаква връзка между находището и минералните води във Велинград. Находище “Грънчарица” е почти в центъра на т. нар. Западнородопски гранитен батолит(антиклинорий), а минералната вода в седиментите на Велинградския басейн. И един пример: От другата страна на Западнородопския батолит е Елешница. Там дълго време имаше минни работи, а в близост до тях минерални води, които не изчезнаха вследствие на тази дейност.
- Заразяване с уран
Преди няколко години, може би пет, отсечката за с. Кръстава бе чакълирана с материал от табана на една от галериите на находището. Опонентите на кмета тогава го обвинили, че заразява населението в района. В разговор с него тогава го успокоих, че няма уран в находището и няма за какво да се тревожи. Взетите проби потвърдиха, че действително няма уран. И действително, от взетите от нас преди това хиляди проби, не е имало уранови минерали.
На находище “Грънчарица” до 1990 г. са прокарани над 400 бр. проучвателни сондажи, последните от които с дълбочина до 800-850 метра и минни работи - галерии с обем повече от 3000 л.м. Някой да е чул тогава, че има замърсяване? Напротив, тогава имаше най-много почиващи в града. В центъра надвечер не можеше да се разминеш от хора, ресторантите пълни.
Шеелитът, главният минерал, който ще се добива, представлява CaWO3 и в него няма вредни елементи. Той има висока точка на топене и намира широко приложение в електротехниката, електрониката, подобрява качествата на стоманата (направа на режещи инструменти), в ракетостроенето и т.н.
Кои са противниците на проекта? От много страни дочувам, че фирмата се изнудва за пари. Има и такива, които се опасяват за работната си ръка. За тях е по-добре безработицата в града и района да е по-голяма, да мачкат и тормозят хората. Беден и гладен народ лесно се манипулира и настройва. За съжаление, дотам ни докараха. Затова, твърдо за Грънчарица, твърдо за работа и по-високи заплати.
инж. Детелин Ендяков

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води