Велинград - online - Широка обществена реакция против отварянето на волфрамова мина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Широка обществена реакция против отварянето на волфрамова мина
Публикувано 2014-11-18 09:28:29 от Темпо

Само за седмица стотици велинградчани подкрепиха гражданската подписка против отварянето на мина за добив на волфрам и рудодобив на територията на общините Велинград и Ракитово. Към инициаторите на подписката - Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, ИК “Да поработим за Велинград” и ракитовското сдружение “Суткя” се присъединиха още редица местни организации като “Родопска мебел”, Съюзът на пенсионерите и др. Подписи се събират не само във Велинград, а чрез социалните мрежи проблемът набира скорост и хора, които живеят в други населени места също декларират подкрепата си за каузата Велинград да остане град на здравето с чиста природа и лековита вода. Събирането на подписи ще продължи до насроченото за 28 ноември обществено обсъждане.

Паралелно с това на 13 ноември 2014 г. в Българска телеграфна агенция (БТА) в София се състоя пресконференция, в която взеха участие Емил Георгиев - председател на “Екогласност”, Златко Златанов - зам.-председател на Общински съвет - Велинград, председател на Комисията по туризъм и на местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите (СХР), Васка Милушева от Управителния съвет на СХР, Свилен Топчиев - председател на сдружение “Суткя” Ракитово, Благой Рагин - председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Станимир Станков-Стенли - председател на Националната асоциация по СПА и уелнес туризъм. Темата бе “Велинград пред гражданско неподчинение заради непланиран добив на волфрам”, а поводът - предстоящото обществено обсъждане на инвестиционното предложение на пловдивската фирма “Ресурс 1” за отваряне на волфрамова мина в близост до Велинград. Ето акценти от изказванията на участниците в пресконференцията:

Емил Георгиев: Ако РИОСВ даде зелена светлина, ще организираме гражданско неподчинение
Не сме против бизнеса, но сме притеснени за околната среда, здравето на хората и развитието на туризма в града, който е СПА столица на България и на Балканите. Ние не сме абстрактни еколози, които се вълнуват само от глобалното затопляне, а ни интересува какво се случва в държавата. Инвестиционното намерение за волфрамова мина разбуни страстите, защото става дума за възобновяване на добив, по отношение на който общината има категорична отрицателна позиция, защото стратегията за развитие на Велинград е туризъм. Нашата позиция също е категорично против и ще информираме комисиите в Европейския съюз, министерствата на екологията, туризма и икономиката. Политиката за опазване на околната среда не е нито лява, нито дясна и искрено се надяваме новото правителство да има различна и отговорна политика. Очакваме с интерес какво ще е поведението на РИОСВ - Пазарджик. Преди няколко години “Екогласност” бе свидетел на емблематичен пример за безотговорно поведение на държавни служители при подобна ситуация с рудодобив в Меричлери, където след смесване на питейната с минерална вода сега пият вода от водоноски. Имаме опасения, че същото ще се случи във Велинград. В Меричлери има 1 минерален извор, а във Велинград са над 70. Видяхме какви са опасностите и при скорошното замърсяване на река Луда Яна от минна дейност край Елшица и Панагюрище. Ако РИОСВ даде зелена светлина за волфрамовата мина, ще организираме и гражданско неподчинение, защото водещи са хората, а не някаква фирма. Дава се пример с австрийския курорт Китцбюел, близо до който имало подобна мина, но мината е на около 30 километра, а и там няма минерални води.

Златко Златанов: Искаме преразглеждане на дадените положителни становища
В периода 1975-1988 г. са правени секретни разработки на находището от СИВ. През 1987 г., когато кмет на Велинград е бил Филип Филипов, а зам.-кмет Тома Шопов, във връзка с проучванията за волфрам е изпратено писмо до Българската академия на науките (БАН) и учените са отговорили, че е абсолютно невъзможно разработването на мина в този район на геологичен разлом, който е и сеизмична зона. Част от питейната вода за Велинград идва оттам, там са и големите тунели, които пълнят язовир “Батак”. След намесата на учените държавата е спряла проучването на находището, но за съжаление сега започва отново. Искам да припомня, че през 2003 г. двете общини Велинград и Ракитово работиха активно за реализация на проекта “Сютка”, но ни беше отказано. В отрицателното становище на РИОСВ пишеше, че в района има местообитание на определен вид птичка и расте син минзухар. Разстоянието от връх Сютка до мината е максимум 6 километра и питам сега дали птичката и синият минзухар са изчезнали или мината на тях няма да им влияе? Общинският съвет няколко пъти излиза с решения и декларации против договора за концесия и инвестиционното намерение на “Ресурс 1”. Под декларациите са се подписали всички 29 общински съветници, които са от различни партии. Сезирахме министерствата на икономиката, на горите, на екологията, парламента, премиера. Според ЗМСМА решенията зависят от това как е гласувал Общинският съвет, защото в него са избрани представители на гражданите. Ще помолим нашите народни представители с промяна в законите да бъде забранен рудодобивът в туристическите дестинации. Ще настояваме и за преразглеждане на дадените вече положителни становища от различни държавни институции по инвестиционното намерение.

Васка Милушева: Недопустимо за туристически град е на всеки 20 минути да минава 20-тонен камион
Във Велинград има около 60 хотела, които създават поминък на града и околните населени места. От “Ресурс 1” казват, че държавата е решила да има мина, но държавата е на хората. Това инвестиционно намерение не е съобразено с Общия устройствен план на община Велинград, не е в стратегическата рамка за развитие на Велинград като туристически център и не съвпада с намеренията на общината за рестарт на проекта “Сютка”. Не искаме хората от населените места да останат без поминък, всеки има право на работа и по-добър живот, но за разкриване на работни места трябва да се заложи на екологични производства и екотуризъм. През 2002 г. за първи път в България английска организация извърши сертификация на 240 000 дка горска площ за добив на екологично чисти горски плодове - част от тази площ е в зоната на находището. Няма смисъл от конфронтацията, с която инвеститорът се опитва да противопостави хората от Велинград и Кръстава. Важно е какво ще се случи с минералните извори, защото видяхме, че земетресението през 1977 г. оказа влияние. За нас е сериозна индикация становището на Регионалната дирекция по горите, която с половин уста казва “да” и с половин уста казва “не” на инвестиционното предложение. Археологичните находища в района на мината не са проучени, което също ни тревожи, защото искаме да развиваме културен туризъм. Велинград е СПА столица, национален и международен курорт - не искаме да загубим това, която сме постигнали. От “Ресурс 1” предлагат транспортна схема, при която 20-тонни камиони ще правят по 48 курса дневно в едната посока и още 48 курса в обратната посока. Велинград няма околовръстен път, камионите ще минават през защитената местност Клептуза и през целия град. Това е недопустимо за туристически град - на всеки 20 минути да минава по един 20-тонен камион!

Станимир Станков-Стенли: Преди всичко трябва да се мисли за здравето на хората
Националната асоциация по СПА и уелнес туризъм е основател на СПА в България. Тя бе създадена преди близо 10 години точно във Велинград. Тогава в града имаше десетина хотела, сега са около 60, което е показателно за развитието на курорта. Дълбоко сме възмутени от идеята за откриване на мина и нашата асоциация е готова да подкрепи колегите от Велинград. Това е един град, който е уникален с природата, въздуха, водата и не бива с лека ръка да бъде затрит. Преди всичко трябва да се мисли за здравето на хората. Ние се хвалим, че имаме най-голямо богатство на минерални води след Исландия, но какво правим, за да ги опазим в този случай? Всеки бизнес има право да се развива, но има и определено място за развитието на всеки бизнес. Надяваме се догодина да честваме 10-годишнината на асоциацията - отново във Велинград и с много гости от чужбина, на които да покажем този красив край.

Благой Рагин: Трябва да спасим Велинград като символ на СПА туризма в България
Колегите от цялата страна сме притеснени. Години наред работим за издигане имиджа на Велинград, който получи пожизнено приза СПА столица на Балканите. Зад тази номинация стоят 11 балкански държави! За последните 10 г. Велинград е туристическата дестинация в страната, която работи най-добре и се развива. БХРА има над 30 регионални структури - от Албена до Сандански и от Видин до Златоград, които са готови да подкрепят колегите от Велинград. Няма да ги оставим сами в тази битка и борба за оцеляване. Трябва да спасим този бисер, този земен рай, в който природата е дала много и има още какво да дава. Колегите от Балканския алианс също са готови да се включат, ако ги призовем за подкрепа. Ако заработи мината, ще загуби не само Велинград, а и България, защото точно Велинград е символ на СПА туризма в България.

Свилен Топчиев: Мината застрашава питейните, поливните и минералните води
Нашето сдружение “Суткя” е гражданска краеведческа организация, която се занимава с пещернячество и изучаване на изключителното културно-историческо богатство в нашия край, което все още не е добре показано, но има огромни перспективи. Членове сме на Българската федерация по спелеология и като пещерняци можем да кажем, че районът е карстов - нашата планина е надупчена като швейцарско сирене. Опитът ни показва, че има няколко десетки места, в които водите изчезват и не се знае точно къде отиват - вероятно в най-големия карстов извор в България Клептуза, но е възможно да има и други връзки под земята. Една част от съществуващите понори са затворени на повърхността, но какво е долу никой не може да каже. Затова основното притеснение е, че не знаем какво ще се случи с водите - питейни и минерални. Част от водосбора отива в язовир “Батак”, а оттам в Пазарджик. Направените към момента проучвания не са пълни. Застрашени са питейните, поливните и минералните води, така че да не тръгваме към отваряне на волфрамова мина. Стратегическият избор на Велинград, Ракитово и региона е развитие на туризма.
В края на пресконференцията Емил Георгиев заяви, че в Кръстава фирма се извършва явна агитация на населението и върху хората се оказва натиск. Държавата е дала концесия на “Ресурс 1”, но най-важно е да се произнесат органите на местно управление и жителите на общината.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води