Велинград - online - Идеи от младите, съвети от опитните 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Идеи от младите, съвети от опитните
Публикувано 2014-11-25 09:51:46 от Темпо

Пет отбора от ученици от СОУ “Васил Левски” предложиха своите идеи за образование на иновационен лагер по програмата Джуниър Ачийвмънт на 21 ноември. Предложенията им бяха оценени от жури с участието на изпълнителния директор на “Лидъл България” Милена Драгийска, руския академик Едуард Сахаров и директора на БЛЦ “Камена” Васил Аврамов.

Съвременните ученици искат много промени в образователната система - искат тя да бъде модерна, да е в съзвучие с огромния напредък на информационните технологии от последните години и да е ориентирана към повече практически знания и умения. Всичко това намери конкретен израз в предложените от отборите различни идеи: електронни учебници с обновяване на съдържанието, система от образователни центрове, които да се финансират от “бизнес-ангели”, практически обучения след десети клас, допълнителни часове по практика, видео уроци и собствена социална мрежа в училище. Че предприемачите от Джуниър Ачийвмънт са здраво стъпили на земята пролича в общото им убеждение, че “в тези времена на финансова криза не може да се разчита на държавата” и финансиране на идеите трябва да се търси от частния сектор. Видя се и друг факт, който заслужава отделен анализ: нито един от участниците в отборите не иска да стане учител, всички искат да учат икономически специалности. Логичният въпрос на директора Емил Моллов бе, че за да се промени образованието, трябват хора, които искат да го променят. Предложенията родиха и дискусии: трябва ли класната стая да бъде заменена с компютър и дали технологиите дават или вземат повече.
Журито обяви класирането, но много по-важно бе това, което споделиха с младите хора г-жа Драгийска и акад. Сахаров:
Милена Драгийска: Моето виждане за успеха е, че образованието е ключово. Без образование никъде не сте добре дошли - нито в България, нито в чужбина. След семейството училището е мястото, където се формирате. В момента е трудно, но след 4-5 години от дистанция ще оцените колко много са ви помогнали вашите учители. В едно училище решаващи са учителите и вашето отношение към образованието - дали искате да си вземете това, което ви е нужно, защото никой няма да ви го спусне с парашут. Имайте самочувствие - не непремерено, а да носите увереността, че сте нещо, че имате идеи. В старата система имаше много неща, които помогнаха на нашето поколение, а в новата има свобода. Ние не знаехме какво е “навън”, а “Ореолът е в далечното”, както се пее в известната песен. Когато отидеш “навън” и видиш, откриваш неравности и ръбчета. Това, което видяхме в чужбина, повиши самочувствието ни като българи - имаме изключително красива природа, има българи, които работят на топ позиции в най-големите фирми и те са излезли от подобна среда. Живеем в свят, в който маркетингът е много важен. Днес правилото е “Прави добро и разкажи за това”. От гледната точка на работодател мога да кажа, че всичко започва и свършва с човека. Може да имате най-прекрасната компания и да ви изсипят чувал с пари, но ако няма среда, която да оцени човешкия капитал, нещата не могат да се случат. Една от целите, които си поставихме в “Лидъл България” е да върнем българските момчета и момичета от чужбина да работят при нас, да ни повярват, че тук ще намерят това, което са търсили в чужбина. Като количество в България има богат пазар на труда, но като качество няма достатъчно кадърни хора с готовност за работа. Ние искаме да инвестираме в млади хора, вие искате да работите в добри компании, така че трябва само да се срещнем.
Едуард Сахаров: Трябваше днес тук да е министърът на образованието и да чуе вашите конкретни предложения. Тревожно е, че в света сега тече процес на “дебилизация” и че министър на финансите на голяма държава не може да отговори на ученически въпрос колко прави 6 по 8. Аз учих в Китай и видях китайския феномен на управление: всички усилия са насочени към изучаване на най-добрите постижения в дадена област, като Китай изпраща за сметка на държавата огромен брой студенти да проучват опита по света. Учих и в САЩ, където системата е много по-различна, а лекциите се водят от шефове на големи компании. Един от тях провеждаше своите занятия в режима на бойното изкуство айкидо и учеше как приомите на борбата могат да се ползват в бизнеса. Бях гост на шейха на Арабските емирства, който ми каза, че имат много ресурси и са много богати, но най-голямото богатство са мозъците на децата. Сега в света има жестока конкуренция за умовете на младите. Искам да ви посъветвам да познавате своята история, защото България е страна с велика история - Кирил и Методий са създатели на грамотността на Русия, вашият земляк Николай Гяуров е покорил оперните сцени на света. Най-главното е да разберете, че никой вместо вас нищо няма да направи. Сами трябва да генерирате идеи и сами да ги осъществите. В Русия днес има толкова икономисти и прависти, но няма механици и техници и се питаме кой ще разработва ракетите за полети например до Венера. Затова помислете към какво имате нагласа, какво ви привлича в живота и тръгнете по собствен път.
Като истинска бизнес среща, тази приключи с конкретен резултат - г-жа Драгийска пое ангажимент и велинградският магазин “Лидъл” да бъде включен в програмата на компанията за ученически практики през лятото.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай