Велинград - online - Да твориш в Родопите: да изтъчеш картини 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Да твориш в Родопите: да изтъчеш картини
Публикувано 2014-12-03 09:54:44 от Темпо

Бизнесът и изкуството си приличат по това, че ако не търпят развитие, се самоунищожават. Но ако имат нови идеи плюс смелост и професионализъм за тяхното изпълнение, това ги “изстрелва” много високо. Как се върви напред и нагоре показа изложбата “Да твориш в Родопите” на костандовската фабрика за ръчно тъкани килими “Хемус”. Тя бе открита в Музея на историята на София (бившата Централна баня) на 26 ноември 2014 г. от президента на България Росен Плевнелиев.

Днес толкова често чуваме “предизвикателство” и “уникално”, че има опасност да пропуснем истинското предизвикателство и уникалност. Има ги в идеята на майсторите от “Хемус”: да превърнат живописни платна в ръчно тъкани килими. “Искахме да покажем изразността, а най-смелото е в килима да се повтори ръката на твореца . Не е лесно да изтъчеш цвета, формата, картината и то без грам интерпретация. Мисля, че изненадахме хората, показахме нещо различно, което не е правено”, казва Надя Парпулова.
Идеята е толкова смела, че трудно намират художник, който да се съгласи негови картини да станат част от творческия експеримент. Робърт Баръмов дава три свои оригинални маслени платна от цикъла “Балкански приказен реализъм” и те стават основа за 15-те текстилни композиции, представени в изложбата.
От първоначалната идея до финала има 2 години работа. В нашия век килимът първо се “тъче” на екрана на компютъра с “мишката”. Дизайнът е дълъг процес, споделя Тодор Парпулов, който е дизайнер на цялата изключителна продукция на “Хемус”. За да се “изтъче” един лист с размер А4 се правят 12 000 кликвания, а за цял килим трябва да ги умножите поне по 25. За да стане обаче виртуалният килим реален, трябва много практика и майсторлък: първо да се направят цветовете, за което собственикът на “Хемус” Нино Парпулов има ненадминат усет, а след това е ред на опитните ръце на жените зад стана, които пресъздават картината с хиляди възелчета. Крайният резултат е уникат и то от много висока класа, за който с труд и идеи са помогали и много доброволци и приятели.
Не всеки ден се случва президентът на България да открие изложба и затова питаме Надя Парпулова как са спечелили неговата подкрепа. Според нея г-н Росен Плевнелиев се е ангажирал заради жените, които работят и се обучават във фабриката в Костандово. На откриването той ги поздрави за развитието на креативната индустрия в Родопите и за примера как един малък бизнес може да е стабилна основа за откриване на работни места.
Изложбата “затваря” проект за професионално обучение, по който “Хемус” обучи 17 млади тъкачки на килими с финансиране от американския Тръст за социална алтернатива. Жените са добре обучени и могат да направят всичко, вярват ръководителите на фирмата. Тази увереност им помага пред изпълнителния директор на тръста Сара Перин, която също уважи откриването на изложбата. Проектът има ясна социална насоченост, всички експонати от изложбата са предложени за продажба, като със събраните средства “Хемус” ще създаде фонд за обучение на още момичета.
Сред гостите на откриването бяха още кметът на община Ракитово Любомир Петков и зам.-кметът на София Тодор Чобанов, който получи много благодарности от фирмата, че Столична община им предостави напълно безплатно най-хубавата зала в галерията.
“Ако има смели творци, те продължим да работим в същата посока”, чертае бъдещето Надя Парпулова. А там ги очаква и ново предизвикателство с френски адрес - тайните на легендарните килими “Обюсон”...
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води