Велинград - online - Да твориш в Родопите: да изтъчеш картини 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Да твориш в Родопите: да изтъчеш картини
Публикувано 2014-12-03 09:54:44 от Темпо

Бизнесът и изкуството си приличат по това, че ако не търпят развитие, се самоунищожават. Но ако имат нови идеи плюс смелост и професионализъм за тяхното изпълнение, това ги “изстрелва” много високо. Как се върви напред и нагоре показа изложбата “Да твориш в Родопите” на костандовската фабрика за ръчно тъкани килими “Хемус”. Тя бе открита в Музея на историята на София (бившата Централна баня) на 26 ноември 2014 г. от президента на България Росен Плевнелиев.

Днес толкова често чуваме “предизвикателство” и “уникално”, че има опасност да пропуснем истинското предизвикателство и уникалност. Има ги в идеята на майсторите от “Хемус”: да превърнат живописни платна в ръчно тъкани килими. “Искахме да покажем изразността, а най-смелото е в килима да се повтори ръката на твореца . Не е лесно да изтъчеш цвета, формата, картината и то без грам интерпретация. Мисля, че изненадахме хората, показахме нещо различно, което не е правено”, казва Надя Парпулова.
Идеята е толкова смела, че трудно намират художник, който да се съгласи негови картини да станат част от творческия експеримент. Робърт Баръмов дава три свои оригинални маслени платна от цикъла “Балкански приказен реализъм” и те стават основа за 15-те текстилни композиции, представени в изложбата.
От първоначалната идея до финала има 2 години работа. В нашия век килимът първо се “тъче” на екрана на компютъра с “мишката”. Дизайнът е дълъг процес, споделя Тодор Парпулов, който е дизайнер на цялата изключителна продукция на “Хемус”. За да се “изтъче” един лист с размер А4 се правят 12 000 кликвания, а за цял килим трябва да ги умножите поне по 25. За да стане обаче виртуалният килим реален, трябва много практика и майсторлък: първо да се направят цветовете, за което собственикът на “Хемус” Нино Парпулов има ненадминат усет, а след това е ред на опитните ръце на жените зад стана, които пресъздават картината с хиляди възелчета. Крайният резултат е уникат и то от много висока класа, за който с труд и идеи са помогали и много доброволци и приятели.
Не всеки ден се случва президентът на България да открие изложба и затова питаме Надя Парпулова как са спечелили неговата подкрепа. Според нея г-н Росен Плевнелиев се е ангажирал заради жените, които работят и се обучават във фабриката в Костандово. На откриването той ги поздрави за развитието на креативната индустрия в Родопите и за примера как един малък бизнес може да е стабилна основа за откриване на работни места.
Изложбата “затваря” проект за професионално обучение, по който “Хемус” обучи 17 млади тъкачки на килими с финансиране от американския Тръст за социална алтернатива. Жените са добре обучени и могат да направят всичко, вярват ръководителите на фирмата. Тази увереност им помага пред изпълнителния директор на тръста Сара Перин, която също уважи откриването на изложбата. Проектът има ясна социална насоченост, всички експонати от изложбата са предложени за продажба, като със събраните средства “Хемус” ще създаде фонд за обучение на още момичета.
Сред гостите на откриването бяха още кметът на община Ракитово Любомир Петков и зам.-кметът на София Тодор Чобанов, който получи много благодарности от фирмата, че Столична община им предостави напълно безплатно най-хубавата зала в галерията.
“Ако има смели творци, те продължим да работим в същата посока”, чертае бъдещето Надя Парпулова. А там ги очаква и ново предизвикателство с френски адрес - тайните на легендарните килими “Обюсон”...
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай