Велинград - online - Проф. Христо Пимпирев: Светът е малък и трябва да го пазим 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Проф. Христо Пимпирев: Светът е малък и трябва да го пазим
Публикувано 2014-12-03 09:57:47 от Темпо

На 1 януари 2015 г. географската точка, с която се отбелязва Южният полюс, ще бъде преместена. Това се прави в началото на всяка нова година, а причината е преместването на леда.
Това е само една от интересните истории за Антарктида, разказана от проф. Христо Пимпирев - човек, който 22 пъти не просто е стъпвал, а е живял и работил на най-студения континент. Ученици и учители от СОУ “Васил Левски” с огромно уважение и любопитство проследиха разказа на проф. Христо Пимпирев, който на 24 ноември бе техен скъп гост.

Най-известният български антарктик, участник в първата българска експедиция до Антарктида през 1987/88 година (с нея е отбелязана 100-годишнината на Софийския университет), първият българин, развял родния трибагреник на Южния полюс има неизчерпаем запас от интересни истории за най-непознатия континент. Той разказа за етапите от дългия път от България до Антактида, който минава през аржентинската столица Буенос Айрес, през уникалната Патагония и най-южния град Пунта Аренас, през Магелановия проток и пролива на пирата Дрейк, който се слави с най-бурните води между Тихия и Атлантическия океан и затова векове назад всеки моряк, минал през пролива имал привилегията да не си сваля шапката в присъствието на английската кралица.
Присъстващите се “запознаха” с приятелите на антарктиците от българската база на остров Ливингстън - пингвини и тюлени, който са майстори на приспособяването към суровите условия. Температурите на острова през летния сезон са от 0 до 5 градуса, а зимата прилича на тази на остров Крит, похвали се проф. Пимпирев. Другата му похвала бе за съседите испанци, които много помагат на българската станция. “Веднъж и ние да случим на съседи”, пошегува се професорът.
Той се върна и към 8 януари 2013 г. - датата, на окято за първи път на Южния полюс се развява българското знаме. Поводът е 100-годишнината от покоряването на полюса от норвежеца Руал Амундсен, а знамето е връчено на Христо Пимпирев лично от президента Росен Плевнелиев. Професорът не е първият българин, който стига до Южния полюс, но другите наши сънародници са били участници в експедиции на чужди държави.
На 4 декември 2014 г. проф. Пимпирев заминава за 23-ти път за Антарктида. Директорът на СОУ “В. Левски” Емил Моллов му пожела успешна експедиция и му подари календар за новата година с лика на Васил Левски. От своя страна професорът поднесе на училището ценен дар - плакет на българската полярна база в Антарктида.
А ето какво сподели Христо Пимпирев специално за читателите на “Темпо”:
- Проф. Пимпирев, има ли континент, на който да не сте стъпвали? Къде е най-хубаво?
- Няма такъв континент - стъпвал съм на всички и то по много пъти. Най-хубаво е в Европа, защото това е континентът, на който съм роден и винаги се завръщам тук. Където и да съм бил, стигна ли в Европа, зная, че съм се прибрал вкъщи.
- Какъв е светът - голям или малък?
- Малък е! Точно защото е малък, трябва да си го пазим. Много е важно всеки да има отношение към природата, от която сме произлезли. Антарктида е много ярък пример как замърсяването на природата влияе на климата - ледниците се топят, повишава се температурата.
- Какво е да посрещаш всяка Нова година в най-студеното място на Земята?
- Превъзходно е! Абсолютно сигурно е, че ще я посрещнеш със сняг, а няма да се чудиш дали ще валят снежинки на Коледа. Посрещаме празниците с българи, особено Коледа. като едно гоялмо сеемйство правим елха, готвим 7 постни гозби на Бъдни вечер, правим питка с паричка. Намираме се на 13 000 километра, но сме в България.
- Наричат откриването на Южния полюс последното голямо приключение на планетата. Кое е вашето най-голямо приключение?
- Първото достигане на Южния полюс е било епопея, съревнование между двама силни мъже - Руал Амундсен и Робърт Скот и между две нации: едната много богатата Британия, която владеела света и много бедната Норвегия, която победила, защото достижението е кой ще е пръв. След 100 г. достигането на Южния полюс е много по-лесно. За мен бе чест да занеса там българското знаме и то като представител на българската държава. Гордея се, че развяхме нашето знаме редом със знамената на великите нации, които са покорявали този континент.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай