Велинград - online - Чепинският славей 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Чепинският славей
Публикувано 2014-12-16 09:37:20 от Темпо

Октомври, 1960 година. Златиста есен е. Чудните багри на парковете и градините красят града на тепетата - Пловдив. В този ден в двора на Средното музикално училище е необичайно оживено. Предстои поредният концерт на музикалните възпитаници. Забързани ученици и гости се насочват към концертната зала. За многобройните посетители тя се оказва тясна. Ето, водещите обявяват началото на концерта. Първи запяват по-големите, след тях идва ред на малките.
Над смълчаните слушатели се разнася гласът на водещия: “А сега за вас ще пее певицата от Велинград”. На сцената с плахи стъпки излиза бъдещата народна певица и ръководителка на фолклорен ансамбъл Грета Кадьова. Тя запява своята топла и нежна родопска песен. Гласът й се носи над притихналата зала. Стига до всяко сърце със своята чистота и мелодичност. Блика от душата й като кристалните води на “Клептуза”. Залата е покорена. И изпраща с бурни аплодисменти малката певица от планината на Родопа.
Неочаквано на сцената излиза директорът на училището, музикалният педагог Асен Диамандиев. Неистово възкликва, изричайки с възторг: “Браво, браво, моето момиче! Та ти си истински родопски славей! Ти си и ще бъдеш наша гордост”. Новината бързо се разнася между възпитаниците на Родопския пансион в Пловдив. Учениците от Велинград (по-точно от кв. Чепино) заменят “родопски” с “чепински” и така наричат своята певица - “Чепинският славей”.
Този славей вече 45 години е на музикалната сцена. Да, това е 45-годишна творческа дейност на нашата главна художествена ръководителка Грета Кадьова. С желание и сърце откликва, обучава и ръководи певческите гласове на Драгиново. Какъв дълъг творчески път, маркиран с десетки изяви на национални и международни сцени. Получил признание на видни музикални педагози - наши и чужди, чрез безброй награди - ордени, медали, плакети и грамоти. На най-високо място блести “Златната брадва” от Закопане, Полша - гордостта на фолклорния ансамбъл с ръководител Грета Кадьова, завоювана на 23 август 2003 г.
И в годините на криза песента на г-жа Кадьова не стихва. Тя продължава да се слива с гласовете на самодейките, които разнасят силата и величието на драгиновския фолклор, надживял десетки поколения.
Уважаема госпожо Кадьова,
Днес (16 декември) ти празнуваш рождения си ден, но редом с него ние знаем, помним и няма да забравим - рождения ден на женската фолклорна група, която обединена с мъжката на В. Кривошийски, създава известния драгиновски ансамбъл, прославил селото ни в страната и чужбина.
Честити и благословени да бъдат рождените ви дни! Бъдете все така упорита и всеотдайна! Али Реджеп, бивш самодеец

Уважаема госпожо Кадьова,
Редом с вашите дъщери, роднини и близки и ние - ръководството и самодейците от читалище “М. Драгинов”, с. Драгиново, Ви казваме Честит рожден ден!
Желаем Ви здраве и дълголетие и нови творчески успехи на музикалните сцени в страната и чужбина. Вие сте нашата обичана и уважавана ръководителка вече 45 години. През този период създадохте и възпитахте десетки самодейци, с които Драгиново вчера, днес и утре се гордее. Големите успехи на ансамбъла са Ваша и наша гордост. Бъдете щастлива!
Фолклорен ансамбъл с. Драгиново
Председател на ЧН: Алекс Мазълов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай