Велинград - online - Горчивите уроци на деинституционализацията 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Горчивите уроци на деинституционализацията
Публикувано 2014-12-16 09:43:06 от Темпо

На 13 декември в Туристическия информационен център във Велинград се проведе среща по инициатива на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева. Тя бе посветена на проблемите и преспективите пред социалните услуги за деца и семейства в област Пазарджик. В дискусията се включиха зам.-кметът на община Велинград Даниела Салкина, ръководителят на проекта “Детство за всеки” Недялка Стефанова и представители на различни институции от областта, които работят в социалната сфера.

В експозето си г-жа Жечева подчерта, че всички те дължат на обществото много по-голяма информираност по темата. В момента за деинституционализацията (извеждането на децата и младежите от досегашните домове) на държавно ниво работят 5 проекта, но заради различните методики през годините и заложеното финансиране на реален потребител възникват множество трудности. В хода на проектите един от най-сложните казуси е, че общините започват да работят по проекти за защитени жилища и центрове за настаняване от семеен тип, но без да имат достатъчно потребители. В същото време дейността се финансира само ако има настанено дете или младеж и са се наложили размествания, довели до голямо напрежение. В период от 10 месеца общините са подписали договори за социални услуги, започнали са да наемат и обучават персонал, на който също трябва да се плаща, но без да имат сигурни потребители. “Завъртяхме се в един кръг от проблеми, но това са горчивите уроци на оперативния период, които ни показаха, че трябва да бъдем по-целенасочени и по-предсказуеми, да планираме реални социални услуги и то в екип, за да не създаваме трудности на общините”, каза Ева Жечева.
В откровен тон г-жа Н. Стефанова назова конкретните трудности, с които се е сблъскала община Велинград при работата по официално открития същия ден проект за ЦНСТ и защитено жилище за деца и младежи с увреждания. Тя разказа, че персоналът от 16 човека е започнал работа след проформа обучение, което е станало ясно още при настаняването на първите 4 деца от Асеновград: “Всички разбрахме, че не сме подготвени и че самите деца ни учат. Много е важно персоналът да получи обучение и подкрепа на терен”. Друга голяма трудност е общото ежедневие на деца със и без увреждания, практиката показва, че е по-добре профилът на децата да бъде еднакъв. Трудно е финансирането на транспорта, което не се осигурява от проекта, а засега общината плаща такситата, с които всеки ден децата се закарват в Дневния център “Надежда” в кв. Каменица (неговият капацитет ще бъде увеличен от 1 януари 2015 г.). Обвързването на бюджета с децата не е в техен интерес, подчерта г-жа Стефанова. Тя разказа, че част от настанените все още са много объркани и безпомощни, адаптирането върви трудно, социализацията съща - само едно от децата ходи в нормално училище, а за останалите ще се разчита на Помощното училище “Др. Манчов”. За да има полезност, трябва децата и младежите да преминат през нова оценка от мултидисциплинарен екип, за да получат точни диагнози и лечение, както и да има повече опознавателни срещи преди настаняването, препоръча Нели Стефанова и изрази надежда, че с времето ще се справим.
Г-жа Ева Жечева се съгласи, че това е част от широкия спектър от проблеми, чието разискване продължи с участието на различни специалисти. От началото на 2015 г. влиза в сила нов единен разходен стандарт: 719 лева месечно за здравите деца и 754 лева месечно за децата с увреждания, настанени в такива центрове. Според работещите в системата увеличението обаче е твърде малко, така че и през 2015 г., по думите на Ева Жечева, ще възникват още много въпроси и ще се търсят още много отговори.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България