Велинград - online - “Ресурс 1” приема всички “за” мината и отхвърля всички “против” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Ресурс 1” приема всички “за” мината и отхвърля всички “против”
Публикувано 2014-12-16 09:46:12 от Темпо

На 10 декември 2014 г. фирма “Ресурс 1” оповести писмените си отговори на въпросите и становищата от обществените обсъждания на 27 ноември в Кръстава и 28 ноември във Велинград във връзка с инвестиционното намерение за волфрамова мина. Писменото становище на “Ресурс 1” е част от задължителната процедура по ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда) и е адресирана до РИОСВ - Пазарджик, кмета и Общинския съвет на Велинград.

Според фирмата голяма част от огромния брой становища от граждани и организации са “аналогични по съдържание”, което е препоръчано от “координационен център” в социалните мрежи и така са се получили “пакети” от становища. Така от “Ресурс 1” се митивират, че не отговорят поотделно, а са обобщили част от отговорите по поставените проблеми.
Бъдещият инвеститор е записал “Приема се” срещу всички становища, които одобряват създаването на волфрамовата мина. За всички останали становища, които са в пъти повече, но не одобряват инвестиционното намерение, позицията на “Ресурс 1” е “Не се приема”. По изключение е прието становището за неточна и непълна информация в доклада по ОВОС за броя на находищата с минерални води в района на Велинград, които са 4, а не 3. Частично се приема становището на Исторически музей - Велинград, че по закон на терена и преди старта на бъдещата мина трябва да бъдат извършени археологически проучвания. Частично се приемат и възраженията по отношение на транспортирането на волфрамсъдържащите руди с камиони през жилищни квартали във Велинград. Авторите на писмените отговори на “Ресурс 1” не са записали нито “приема се”, нито “не се приема” срещу възражението, че никъде в Европа няма разкрита волфрамова мина до туристически център с термални води, какъвто е Велинград. Те отново привеждат примера с мината до известния австрийски ски курорт Кицбюел, където обаче няма минерални извори. На становищата, че в рудата освен волфрам може да има и радиоактивен уран, експертите на фирмата дават витиеват и двусмислен отговор, че “няма проби от руда”, в които да е регистриран уран и злато. С “Да, така е” е отговорено на становището на Общински съвет - Велинград в частта, че районът е сеизмичен и има опасност при взривовете от разместване на земните пластове.
Прави впечатление липсата на конкретен писмен отговор по становището на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите - Велинград, което дори изобщо не е споменато от “Ресурс 1”. Изцяло преиначено е становището от името на майките, което по време на общественото обсъждане бе представено от Незабравка Пачалова и бе изцяло против отварянето на волфрамова мина. От фирмата обаче вадят едно изречение от контекста и изказват благодарност за “позитивната оценка” (?!), а от протокола от обсъждането е видно и всички присъствали в препълнената зала чуха, че оценката на майките е изцяло негативна.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води