Велинград - online - 7777 подписа и граждански инициативи срещу мината 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

7777 подписа и граждански инициативи срещу мината
Публикувано 2014-12-16 09:50:06 от Темпо

В началото на изтеклата седмица в Общински съвет - Велинград бе внесена гражданската подписка срещу рудодобива в общините Велинград и Ракитово. Инициаторите - Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите, ИК “Да поработим за Велинград”, “Суткя” - Ракитово, “Родопска мебел” и граждани събраха 7777 подписа на жители и гости на Велинград, които настояват органите на местната власт - кметът и Общинският съвет, да не допускат рудодобивни дейности, за да се запази здравето на хората, чистотата на природата, въздуха и водите в региона.

На 9 декември в конферентната зала на хотел “Бор” се събра голяма група велинградчани и бе обсъдено създаването на Гражданска иницитива по регламента на Закона за пряко участие на гражданите в управлението. “Общественото обсъждане за отварянето на мина “Грънчарица” не е краят, а началото на една много голяма битка, за да запазим Велинград такъв, какъвто са ни го завещали нашите деди”, каза Васка Милушева. Васил Тодев допълни, че ако сега се даде зелена светлина за една мина, това ще бъде крачка към отварянето на още поне 5 мини в нашата част на Родопите. Той подчерта, че общественото обсъждане не бе проведено, за да се обсъдят нещата по същество, а само да се спази процедурата, както многократно изтъкна директорът на “Ресурс 1”. Така инвеститорът подцени един съществен фактор - голяма местна общност, която е единна в позицията си против рудодобива. Златко Златанов изтъкна, че засега държавата и редица политически партии са на същата позиция и съобщи, че туристическият бранш настоява парламентът да гласува забрана за рудодобив в близост до национални курорти. Много от изказалите се - Михаил Алексиев, Емил Вълков, Борис Голомехов, д-р Любомир Крантев, д-р Иво Гугалов, София Ключкова и др. отново изтъкнаха аргументи против добива на волфрамова руда от находище “Грънчарица Център”. Обмислено бе ръководството на Гражданската инициатива, в което да влязат представители на различни браншове, за да има по-широка представителност и компетентност.
На 11 декември в голямата зала на общината се проведе независимо обществено обсъждане, организирано в социалната мрежа Фейсбук. Граждани коментираха излезлите ден по-рано писмени становища на “Ресурс 1”, от които според Сърнила Воденичарова лъха надменност и обвинения към хората, че не са експерти и затова тяхното мнение не трябва да се взима предвид от РИОСВ. Д-р Димитър Станчев отново запозна присъстващите в детайли с рисковете за здравето при такъв вид рудодобив, а минният инженер Емил Вълков обобщи, че в проекто за волфрамова мина има много опасности и нито една полза.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай