Велинград - online - 7777 подписа и граждански инициативи срещу мината 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

7777 подписа и граждански инициативи срещу мината
Публикувано 2014-12-16 09:50:06 от Темпо

В началото на изтеклата седмица в Общински съвет - Велинград бе внесена гражданската подписка срещу рудодобива в общините Велинград и Ракитово. Инициаторите - Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите, ИК “Да поработим за Велинград”, “Суткя” - Ракитово, “Родопска мебел” и граждани събраха 7777 подписа на жители и гости на Велинград, които настояват органите на местната власт - кметът и Общинският съвет, да не допускат рудодобивни дейности, за да се запази здравето на хората, чистотата на природата, въздуха и водите в региона.

На 9 декември в конферентната зала на хотел “Бор” се събра голяма група велинградчани и бе обсъдено създаването на Гражданска иницитива по регламента на Закона за пряко участие на гражданите в управлението. “Общественото обсъждане за отварянето на мина “Грънчарица” не е краят, а началото на една много голяма битка, за да запазим Велинград такъв, какъвто са ни го завещали нашите деди”, каза Васка Милушева. Васил Тодев допълни, че ако сега се даде зелена светлина за една мина, това ще бъде крачка към отварянето на още поне 5 мини в нашата част на Родопите. Той подчерта, че общественото обсъждане не бе проведено, за да се обсъдят нещата по същество, а само да се спази процедурата, както многократно изтъкна директорът на “Ресурс 1”. Така инвеститорът подцени един съществен фактор - голяма местна общност, която е единна в позицията си против рудодобива. Златко Златанов изтъкна, че засега държавата и редица политически партии са на същата позиция и съобщи, че туристическият бранш настоява парламентът да гласува забрана за рудодобив в близост до национални курорти. Много от изказалите се - Михаил Алексиев, Емил Вълков, Борис Голомехов, д-р Любомир Крантев, д-р Иво Гугалов, София Ключкова и др. отново изтъкнаха аргументи против добива на волфрамова руда от находище “Грънчарица Център”. Обмислено бе ръководството на Гражданската инициатива, в което да влязат представители на различни браншове, за да има по-широка представителност и компетентност.
На 11 декември в голямата зала на общината се проведе независимо обществено обсъждане, организирано в социалната мрежа Фейсбук. Граждани коментираха излезлите ден по-рано писмени становища на “Ресурс 1”, от които според Сърнила Воденичарова лъха надменност и обвинения към хората, че не са експерти и затова тяхното мнение не трябва да се взима предвид от РИОСВ. Д-р Димитър Станчев отново запозна присъстващите в детайли с рисковете за здравето при такъв вид рудодобив, а минният инженер Емил Вълков обобщи, че в проекто за волфрамова мина има много опасности и нито една полза.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води