Велинград - online - Откриха знаков проект 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Откриха знаков проект
Публикувано 2014-12-16 09:52:15 от Темпо

Заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева и кметът на Велинград Иван Лебанов на 13 декември 2014 г. прерязаха лентата на един знаков проект - Център за настаняване от семеен тип и защитено жилище за деца и младежи и увреждания. “Това не е най-големият проект за община Велинград, но е най-знаковият”, подчерта г-жа Николова. Защото е част от дълъг и труден процес на извеждането на децата от институции и настаняването им в среда, близка до семейната. А отношението към тези деца е тест за цялата местна общност.

Кметът Иван Лебанов отчете, че по проекта са вложени 1 088 123 лева, а Велинград е сред 36-те градове в страната, които предлагат такава социална услуга. В сградите (между хотел “Витоша” и Калъчов мост) вече са настанени 14 деца и младежи, за които се грижи персонал от 16 човека. Надеждата на общината е по този начин младите хора да намерят тук своя дом и шанс реално да променят живота си.
Деница Николова припомни трудностите, с които държавата се сблъсква при извеждането на децата от досегашните домове. Но ако една държава не се грижи за тези деца, това не е държава, каза тя и посочи факти за случването на промяната: днес в България работят 66 такива центрове, финансирани са проекти за общо 126 центъра и 15 защитени жилища, а в новия програмен период до 2020 г. също са предвидени пари за тази дейност.
Въпросът не е само в това колко пари сме похарчили, а как сме променили живота на едно дете и на едно семейство, заяви Ева Жечева. Според нея промяната е видима в очите на децата, но голямата промяна трябва да се почувства и от възрастните - да станем по-отговорни като институции и общество в грижата за децата. Нормалната среда, достъпът до здравно обслужване и до образование са основани на правата, които има всяко дете.
Община Велинград започна работата по този проект последна от общо 4 общини в Пазарджишка област, но първите деца бяха настанени именно тук, подчерта директорът на Областната дирекция “Социално подпомагане” Цветелина Арапова. Това е инвестиция в бъдещето на децата от институции, тук проектът сработи много добре и сега всичко, от което те се нуждаят, е любов.
Поздравителни адреси по случай официалното откриване на центъра изпратиха депутатите ген. д-р Стоян Тонев от ГЕРБ и Бойка Маринска от РБ. Гости на тържеството бяха зам.-кметовете, общински съветници, представители на местните дирекции “Социално подпомагане”, “Бюро по труда”, “Закрила на детето”, Районната прокуратура и Районен съд, РУ на МВР, Областния съвет на БЧК, директори на училища и детски градини. Всички те разгледаха условията в една от сградите и поднесоха подаръци за домакините, приети от социалния работник Мирослава Симеонова, защото в момента центърът е без директор. Битовите условията наистина са прекрасни, но грижата за деца и младежи с увреждания съвсем не е лесна работа, така че с откриването на центъра трудностите и отговорностите пред екипа и общината ще продължат.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води