Велинград - online - 95 години обич към природата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

95 години обич към природата
Публикувано 2015-01-02 20:48:23 от Темпо

Под това мото на 17 декември в голямата зала на общинския Туристически информационен център се състоя тържествено събрание, посветено на 95-годишнината от началото на организираното туристическо движение в Чепинския край. Присъстващите бяха поздравени с туристически песни, изпълнени от певческата група към ТД “Юндола” с ръководител Румен Влахов.

Доклад за дейността на туристическите дружества през годините прочете Неда Панайотова, председател на ТД “Юндола”. Началото на организирания туризъм в нашия край е поставено през 1919 г., когато 27 младежи и девойки се учредява младежкото туристическо дружество “Арапчал”. Между 1925 и 1928 г. туристическата дейност временно замира, но след това е възобновена, като дружеството приема името “Юндола”. Като признание към местните планинари през 1930 г. тук се провежда XXIX национален туристически събор със съдействието на кмета Йосиф Шнитер. Редят се години на упорита работа в изграждане на заслони и маркиране на туристически маршрути. През 60-те и 70-те години на миналия век под ръководството на дългогодишния председател Манол Чолев започва и изграждането на много туристически хижи и домове. Сред тях са “Юндола”, “Кладова” , “Христо Смирненски”, “Кисловодск”, туристически информационен център, множество заслони. Към ТД “Юндола” са създадени различни клубове на природозащитници, по ориентиране, на ветераните туристи. През 2000 г. се учредява още едно туристическо дружество “Острец”, а през 2005 г., се появява и трето - ТД “Юндола -1919”. По-късно през 2008 г. последните две дружества се обединяват. За заслуги към туристическото движение през годините 33 туристи от ТД “Юндола’ са били наградени със значки и грамоти. В момента има подготвени 14 туристически маршрута с обща дължина от 82 км и всеки месец се предлагат излети и походи до различни планински местности и хижи.
Наред с успехите и постигнатото през годините туристите отчетоха и някои проблеми. На първо място това е липсата на млади хора, които да се приобщят към туристите и да приемат максимата, че туризмът е начин на живот. Повечето членове на туристическите дружества са на пенсионна възраст и една от основните задачи е да убедят и привлекат младежите. Все още има и проблеми с непълната и липсваща документация през годините, със забавяне при плащането на членския внос и с някои неуредени въпроси по отношение собствеността на материалната база.
В края на тържеството бяха наградени със значки заслужилите туристи Маргарита Шаламанова, Катя Славова, Величка Делиева и Василка Мешкова. Свои стихове прочетоха Боряна Стаева и Катя Славова. Поздравления отправиха Никола Делиев и Христо Семерджиев, който в характерния си стил представи своята забавна и хумористична гледна точка. В заключение под звуците на “Хубава си, моя горо!” туристите си пожелаха да са живи и здрави и след 5 години да посрещнат и отбелязването на 100 годишнината от основаването на туризма в Чепинския край.
ТД “Юндола” прие декларация против намеренията за откриване на волфрамова мина в близост до Велинград, които са поредно грубо вмешателство над девствените и красиви Родопи. Туристите призовават всички да се борим за опазване на красивата и чиста природата в нашия край в името на бъдещите поколения.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай