Велинград - online - Започва работа по нова Стратегия за туризма 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Започва работа по нова Стратегия за туризма
Публикувано 2015-01-02 22:05:15 от Темпо

С работна среща на 16 декември в Туристическия информационен център бе даден старт за изготвяне на нова Стратегия за развитие на туризма в община Велинград. По инициатива на заместник-кмета Даниела Салкина в първата среща участваха като представители на сдружения и граждански организации Недка Панайотова, Росица Лебанова, Спаска Малинова, Васил Тодев, Гено Пеев, София Ключкова и Иванка Шалева, Георги Куманов от Историческия музей, Цвета Андонова от хотелиерите, Елка Терзиева от Бюрото по труда и Михаил Алексиев - един от авторите на приетата през август 2006 г.
Стратегия за туризма. Г-жа Салкина разясни, че срокът за действие на първата стратегия изтича, настъпили са редица законови промени и затова на поредица от работни срещи стратегията ще бъде актуализирана.
Михаил Алексиев разказа подробно през какви етапи е минало съставянето на приетата през август 2006 г. (на специална сесия на Общинския съвет на Белмекен) Стратегия за развитие на туризма. Тогава и Общинският план за развитие, и Стратегията за туризма са подготвяне в очакване страната ни да бъде приета за член на ЕС и затова при разработването на документите са се придържали към европейска методология. Като главна цел е заложено превръщането на Велинград във водеща туристическа дестинация. Г-н Алексиев подчерта нееднократно, че ако предложението за откриване на мина за добив на волфрамова мина бъде одобрено, то това ще разруши устойчивия туризъм във Велинград и региона и ще постави под въпрос бъдещата Стратегия за туризма. Цялата ситуация около концесията, инвестиционното предложение и общественото обсъждане за мината показа, че общината трябва да бъде много по-подготвена по проблемите в областта на екологията. Според М. Алексиев не може по такъв безцеремонен начин една фирма да съсипва туристическия облик на Велинград, а общината и обществеността да не могат да се противопоставят. По отношение на новата Стратегия за туризма той препоръча да се прави “без да се руши къщата до основите”, като се стъпи на основата на сега действащата и се наблегне на решаването на редица неотложни проблеми - на първо място състоянието на каптажите за минерална вода и начините за нейното раздаване. Стигнали сме един етап на развитие на туризма и сега трябва по-задълбочено да се обмисли нов проект “Сютка” с кабелна въжена линия, което ще прозволи не само зимен, а и летен туризъм, предложи той и пожела всички браншове и институции да дадат предложения по Стратегията за туризма.
Разнобой предизвика предложението на зам.-кмета Д. Салкина за съставяне на работни групи. “Притеснително е, че в залата има 10 човека - как да говорим за работни групи?”, попита Васил Тодев. Според него първо трябва да се анализира изпълнението на първата Стратегия, за да се види дали пътят е правилен и да се продължи по него или трябва да се преформулират целите. Подобна бе позицията на Гено Пеев и на Георги Куманов, който настоя да сме адекватни на това, което е актуално и “мода” в ЕС във всяка отделна сфера. София Ключкова настоя за по-добра предварителна подготовка, за да не бъде направена поредната стратегия, която просто да стои в една папка и никой да не се сеща за нея. Росица Лебанова също подчерта, че на срещата ги няма хората, от които зависи развитието на туризма във Велинград.
Спор възникна и по темата дали Стратегията за туризма ще се прави с местен капацитет или общината ще я възложи на конкултантска фирма. Според Д. Салкина двата подхода трябва да се съчетаят, като работните групи с участие на местни специалисти от различни сфери дадат предложенията, а след това наета от общината фирма да състави самия документ. По-голямата част от присъстващите бяха на обратното мнение, че авторството трябва да е на велинградчани, защото Стратегията ще чертае развитието на туризма в нашата община до 2020 г. За следващата работна среща ТИЦ ще подготви информация по какво е изпълнено по действащата Стратегия за туризма и какво не.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води