Велинград - online - Общинският съвет с още по-твърд отпор срещу рудодобива 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общинският съвет с още по-твърд отпор срещу рудодобива
Публикувано 2015-01-02 22:13:29 от Темпо

За пореден път Общински съвет - Велинград показа невиждано по други казуси единомислие и единодействие във връзка с намеренията за откриване на волфрамова мина в местността “Грънчарица”. На финалното за 2014 г. заседание съветниците гласуваха три решения по темата:
Общинският съвет се определи за заинтересована страна

Първото решение бе внесено от председателя на местния парламент Дияна Кехайова. Тя съобщи за постъпилата в деловодството гражданска подписа със 777 подписа против рудодобива на територията на общината и 80 писмени становища на граждани, 70 от които са против отварянето на волфрамовата мина. “Местното самоуправление се изразява в реалната възможност на гражданите и избраните от тях органи да решават самостоятелно всички въпроси от местно значение, които законът е поставил в тяхна компетентност, а именно опазването на околната среда и рационалното използване на природните ресурси”, мотивира се г-жа Кехайова. С пълно единодушие Общинският съвет се определи като заинтересована страна по отношение информацията, обсъждането и вземането на решение за реализацията на инвестиционното предложение на пловдивската фирма “Ресурс 1” АД. Като заинтересована страна Общинският съвет ще поиска цялата преписка между инвеститора и всички държавни институции и ще настоява занапред да бъде уведомяван за постъпилите жалби, възражения, становища и др. във връзка с посоченото от инвеститора намерение. Председателят на Общински съвет - Велинград бе задължен да запознае министерствата на икономиката, енергетиката, околната среда и водите, РИОСВ - Пазарджик, областния управител и кмета на Велинград с взетото решение.
Общинският съвет и кметът ще обжалват положително решение на РИОСВ за мината
Със същите мотиви и отново единодушно бе гласувано решение, с което председателят на Общинският съвет и кметът на Община Велинград бяха упълномощени заедно и поотделно да обжалват решението на РИОСВ-Пазарджик, ако то е положително. Очаква се Експертният екологичен съвет към РИОСВ да заседава и да вземе решение по инвестиционното намерение на “Ресурс 1” в началото на януари 2015 г. Ако това решение даде зелена светлина за отваряне на волфрамова мина, общинската власт - и изпълнителната, и законодателната, ще го обжалва по законовия ред.
Общинският съвет отказва ПУП за рудодобив
На базата на приетите стратегически планове за развитие на община Велинград, в нито един от които не е предвидено развитие и зони за рудодобив, съветниците гласуваха, че отказват изработване на проект за подробен устройствен план (ПУП) за добив и преработка на руда, както и отреждане на терени за тази дейност.
Съветникът Янко Денизов отново постави въпроса за 12-те километра път към Кръстава, който е общински и на тази база Общинският съвет може да въведе забрана за движение на всякаква техника, превозваща руда. Съветници напомниха, че пътят Кръстава - Аврамово също е общински и за него също могат да се въведат забрани. Общинска администрация е предоставила пълната информация със скици за пътя Кръстава - Грънчарица и прилежащите имоти. Тя е предадена на юриста на местния парламент Иво Лулчев, който след консултации със специалисти ще предложи законообосновано решение. Това решение ще бъде първа точка в дневния ред на сесията през януари 2015 г.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола