Велинград - online - Площадът - огледало на празника 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Площадът - огледало на празника
Публикувано 2015-01-02 22:16:38 от Темпо

В поредицата от празнични дни Велинград очаква стотици и хиляди гости от близо и далеч. За първи път общината реши да се включи в празничния ритъм с концерти на централния площад. В продължение на 5 дни - от 24 до 28 декември на сцената ще пеят, свирят и танцуват местни самодейни състави. Всички концерти са с начало в 12 часа (виж КОЛЕДЕН АФИШ на стр. 5). По традиция общината постави и украси елха на центъра. Тази година това е една от малкото коледни украси, за които се погрижи общината. Но за съжаление извън площада и Търговската улица градът е лишен от празнична премяна и нейната липса трудно се компенсира от украсените домове, магазини, хотели и др.

В очакване да стане празнична сцена на открито, през изминалата седмица централният площад събра множество критики по време на последната за 2014 г. сесия на Общинския съвет. Темата повдигна съветникът Георги Николов от ГЕРБ, който попита защо на централния площад все по-често изскачат нови павилиони-магазини, след като Общинският съвет не е взимал такива решения. Отговорът дойде от главния архитект Тодор Енев, който припомни, че преди 14 години тогавашният Общински съвет е иззел правата на главния архитект на Велинград да одобрява петна за временни преместваеми обекти (павилиони) и благодари, че вече 14 години такива се гласуват само от съветниците. Едва след като Общинският съвет одобри петно и се проведе търг или конкурс, гл. архитект издава разрешение за поставяне на павилон и то по одобрена от съветниците визия. Масите по чаршията се слагат по друга процедура: Общинският съвет одобрява петна за търговия с размер 1-2 кв.м. и без търг или конкурс наемателите подписват договор с кмета на общината. “Тия чудеса, които са се появили пред сцената, са “масички”, които имат по 2 петна по 2 кв.м. За белия павилион, заради който търговци от площада дойдоха да протестират при мен, главният архитект не е издал разрешение за поставяне, но има договор, подписан от кмета, за продажба на вино за Коледните празници”, заяви Тодор Енев. Той препрати съветниците към отдела по незаконното строителство, където всеки може да подаде сигнал. Георги Николов подчерта, че в случая не говорят срещу някого, а става въпрос за красотата на Велинград.
Въпросът за красотата е доста спорен. Безспорно е, че центърът на Велинград е огледало на все повече налагащото се отношение към всеки, дори към най-светлия празник: пространството за духовност и култура остава все по-малко островче сред павилиони, сергии, скари, маси... Ако така посрещаме новата 2015 година, как ли ще я изпратим?
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води