Велинград - online - За първи път във Велинград се създаде Гражданска инициатива 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

За първи път във Велинград се създаде Гражданска инициатива
Публикувано 2015-01-06 10:07:31 от Темпо

На 22 декември 2014 г. в залата на Художествената галерия (Къщата на Цвета) се проведе учредително събрание за създаване на “Гражданска инициатива за запазване на община Велинград като екологично чист регион без рудодобив”. Това е първата по рода си Гражданска инициатива във Велинград, която се прави по реда на Закона за пряко участие на гражданите в управлението.

След приемането на дневния ред Васил Тодев посочи основните мотиви за събирането: негативното въздействие върху природата на един бъдещ добив на волфрам, който ще доведе до сериозни здравословни проблеми сред населението, до спиране в развитието и дори до унищожаване на балнеологията и СПА туризма, до намаляване на биоразнообразието в региона. Не по-маловажен е и фактът, че в официалните документи за бъдещото развитие на община Велинград никъде не фигурира добивът на полезни изкопаеми.
Събранието избра 5-членен Инициативен комитетт, в който влязоха Васил Тодев, Ангел Манолов, Йордан Баев, Иван Иванов и д-р Димитър Катранджиев. За председател бе избран Васил Тодев, който от години се занимава с природозащитна дейност и като председател на сдружение “Байкария”.
Беше съобщено, че събраната вече подписка против рудодобива на територията на общините Велинград и Ракитово с имената на над 7000 души не отговаря на част от законовите изисквания и това налага да се започне нова подписка. Основната причина е, че в първата подписка са се включили и много гости на курорта, но те нямат местожителство в община Велинград.
След обсъждане беше приета формата на бланката и какви данни да се попълват в нея. Според Закона за пряко участие на гражданите в управлението бланката задължително трябва да съдържа текст с обяснение за целта на подписката, пореден номер, трите имена, постоянен или настоящ адрес, ЕГН, подпис. Само така подписката ще бъде легитимна и ще може да бъде силен аргумент, който да подкрепи инициативата. След съгласуване с кмета на общината вече са определени местата за събиране на подписите само на пълнолетни местни граждани (навършили 18 г. с постоянен или настоящ адрес в община Велинград). Срокът за събирането на подписката е 2 месеца след учредяването. След това тя се представя в деловодството Общинския съвет и пред кмета на общината.
За финансирането на Гражданската инициатива бяха приети няколко варианта: откриване на разплащателна сметка в банка за събиране на дарителски суми, поставяне на кутии за дарения. За целта ще бъде създадена работна група, която да се занимава с фондонабирането. Ще се създаде и организация за достатъчна информираност за действията на Гражданската инициатива, като се ползват медиите и социалните мрежи в интернет. Необходими са и хора, които активно да се включат в бъдещите изяви, които да декларират своето желание и съпричастност с идеите на инициаторите. Само с последователност и достатъчно хора, воля и енергия могат да се защитят идеите на Гражданската инициатива и да се спре разработването на рудодобива в нашата община.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай