Велинград - online - От трудната 2014 към изборната 2015 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

От трудната 2014 към изборната 2015
Публикувано 2015-01-06 10:22:50 от Темпо

В края на 2014 раздираното от противоречия българско общество постигна почти пълно единодушие в оценката за изминалите 365 дни: годината беше много трудна. От това общо правило Велинград не прави изключение, но имахме късмета да не сме в епицентъра нито на разрушителни наводнения, нито на смъртоносни взривове и банкови кризи. 2014 ни спести големите катаклизми, под въпрос обаче е дали и доколко оценяваме този факт.

Задължителната годишна равносметка може да се прави и мери по най-различни критерии, начини и правила. Можем да броим успехи и неуспехи, да сравняваме обещано и изпълнено, да анализираме цифри, показатели, проценти. Можем да оценим годината по това дали улицата, на която живеем, е била асфалтирана или поне позакърпена, дали вечер тъне в мрак или е светло, с колко бездомни кучета се разминаваме на път за работа или за училище, по-чисто ли е в близката градинка, каква вода пием и колко от уличните чешми не работят, по-удобни ли са новите автобусни спирки, има ли повече инвестиции и работа... Всеки от нас има своите конкретни отговори на тези и още куп подобни конкретни въпроси. Но за да е пълна равносметката, трябва да погледнем по-общо и да пресметнем дали през 2014 г. нашият град се движеше с нужната скорост и във вярната посока.
Ето малко факти, които са показателни за “скоростта”:
* в началото на 2014 г. правителството с премиер Пламен Орешарски отпусна 1 милион лева за асфалтиране на улици във Велинград. След месеци процедури и съдебни спорове се стигна до ударно асфалтиране в “12 без 5” на финала на годината. Какви са резултатите от бързането за усвояване на милиона ще си проличи през 2015 г.
* през февруари бе даден официален старт на конкурса за новия визия на Клептуза. Дълго чакахме конкурса, който приключи през май и то без победител, защото комисията от експерти не даде първо място на нито една от предложените идеи. Клептуза посрещна и изпрати 2014 г. без нова визия, а велинградчани продължават да чакат обещаните от общината изложба с авторски проекти и тяхното широко обсъждане.
* на 21 февруари с предварително обявление започна конкурсът за ремонт на централния велинградски булевард “Съединение”. Конкурсът обаче се проведе на 30 декември 2014 г., а същинската работа ще започне през новата година.
* не се оправдаха очакванията през 2014 г. да стартират проектите за ремонт на втората общинска баня в Чепино и за археологически разкопки на Острец. Общината подписа договори по проектите през август 2013 г., но тяхната реализация се отлага за 2015 г.
В графата “Започното и незавършено” можем да изброяваме още. Например започналият през януари 2014 г. спор между съветниците, които в рамките на закона си гласуваха по-високи заплати и кмета, който оспори решението им включително по съдебен ред. Спорът продължава, а съветниците от местния парламент сигурно са единствените в България, които през изминалата година работиха без полагащите им се месечни възнаграждения.
2014 г. предложи и факти, които са показателни за посоката на развитие на Велинград и общината:
* през януари бе открит Руски информационен център, за който общината осигури място в своя Туристически информационен център. Поредица от срещи и международни визити на кмета Иван Лебанов потвърдиха “курса” към търсене на тясно сътрудничество със страните от Руската федерация. Резултатите се измерват с повече руски туристи и повишено търсене на недвижими имоти във Велинград, които подпомогнаха местната икономика. Важно е обаче как през 2015 г. геополитически въпроси като Украйна и Южен поток ще се отразят на българо-руските отношения.
* през февруари кметът Иван Лебанов обяви рестарт на проекта “Сютка”, заговори се за потенциални инвеститори, включително “банката на годината” КТБ. В края на 2014 г. г-н Лебанов издигна лозунга “Не на рудодобива, да на “Сютка”. Практиката досега показва, че зададат ли се избори, проектът “Сютка” задължително влиза в дневния ред, така че това ще е една от посоките на 2015 г.
* през март Общинският съвет прие поредна декларация и решение против инвестиционното намерение на пловдивската фирма “Ресурс 1” за добив на волфрам в местността “Грънчарица”. С невиждана за нашите географски ширини бързина РИОСВ - Пазарджик започна процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и още през август бе готов докладът по ОВОС. В дните преди насрочените в края на ноември обществени обсъждания в Кръстава и Велинград за първи път от десетилетия се надигна голяма вълна от гражданско недоволство срещу рудодобива, който застрашава околната среда и развитието на туризма в региона. Хиляди хора се включиха в протестната подписка, а стотици дойдоха на обсъжданията. Предстои още в началото на 2015 г. да видим дали държавата и нейните институции ще зачетат тяхното твърдо “не” срещу волфрамовата мина. Важно е и дали гражданската енергия ще бъде запазена, защото без нея всичко остава в ръцете на политици и управници.
* през юли президентът Росен Плевнелиев подписа указа, с който Сърница, Медени поляни и Побит камък се отделят от община Велинград. Отделянето стана факт на 1 януари 2015 г., като община Велинград намаля с около 5000 жители. Промяната ще има пряко отражение и на предстоящите през есента местни избори за кмет и Общински съвет, като се очаква ново разпределение на политическите сили.
* през ноември бе приет Общ устройствен план на община Велинград - стратегически документ, който чертае как ще се развиват селищата от общината до 2020 г. Дали подобни документи остават само като пожелания на хартия? Практиката накланя везните към отговор “да”, но в същото време това е част от условието да получаваме европейски пари по проекти. А и най-големият скептик ще се съгласи, че знаците по пътя улесняват движението в избраната посока, а ОУП е набор от такива знаци.
И така, за Велинград 2014 г. отмина с много грешки и промени в скоростта и посоката. Част от тях бяха местните политически крамоли, съпътствали двете големи изборни кампании за Европейски парламент и Народно събрание и най-вече традиционните битки за назначения (и уволнения) на партийни кадри на възлови позиции. През 2014 г. изборите бяха от по-купени от всеки друг път, така че изобщо не е трудно да се прогнозира какво ни чака на през 2015 г., когато по график има местни избори, а може те да са в комплект с парламентарни.
Няма как на прага на Новата година да не търсим надежда, че ще е по-добра. Колкото и да беше трудна 2014 г., тя ни даде поводи за такава надежда. С голяма вяра и помощ от дарителката Мария Рангелова бе завършен новият параклис “Свети Власий”, който бележи още едно от светите места в Чепинското корито. С много работа и ентусиазъм се пазят местни традиции, а все повече млади хора ги “превеждат” на езика на XXI - вижте новите фестивали за народни хора, развитието на театралните и музикалните групи, разнообразието от осъществени идеи в училищата, успехите в спорта. И един факт от самия край на 2014 г.: във Велинград за първи път бе създадена Гражданска инициатива, която ще работи за запазване чистотата на природата в нашия роден край.
Да си пожелаем здраве и добруване и да се надяваме на по-бърза скорост и ясна посока през 2015 година.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай