Велинград - online - 4731 факта от историята на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

4731 факта от историята на Велинград
Публикувано 2015-01-14 09:27:44 от Темпо

През декември 2014 г. Никола Делиев издаде своята нова книга, озаглавена “Календар на издираните записани имена, дати, събития и снимки за родния край Велинград”. Във Велинград той е познат като дългогодишен управленец, общински съветник, енергичен обществен, читалищен и спортен деятел, автор на книгите “Последните 20 години във Велинград” и “85 години организиран футбол в Чепинско”. Безспорно Никола Делиев е един от нашите съграждани с най-богат личен архив, в който наред с колекците от пощенски марки, пликове, картички, рекламни брошури е събрал и документирал огромен брой факти за миналото и настоящето на родния край.

На красивата корица на “Календар...” стои една от емблематичните пощенски картички с изглед на село Лъджене и поздрав от Чепинските бани от началото на ХХ век. А в близо 550-те страници на книгата читателят ще открие 4731 факти, дати, събития и имена. Така е пресметнал авторът, който разказва: “В последните 3 години систематизирах събраната информация, която представям в тази книга. От заглавието е видно, че в нея са поместени само данни, “извадени” (преписани) от издадените книги, вестници, списания и от съхранените архивни единици в Исторически музей - Велинград и в Държавен архив Пазарджик. Повече от 1 година съм обработвал издаваните вестници в Пещера, Пазарджик, Пловдив и София. В тях открих информация от първите години на ХХ век, когато нашият край е към Пещерска, по-късно в Пазарджишка околии, в чертите на Пловдивски и Пазарджишки окръзи. Проучвал съм само за станалите събития в чертите на сегашната община Велинград... Книгата е календар на станалите събития в родния край! В нея няма (с малки изключения) коментар на поместените имена, дати и събития.”
Съставеният от Никола Делиев календар започва от древни времена със запазените откъслечни сведения за бесите и проследява най-важните моменти от историята на Чепинско до края на XIX век. Същинският календар е за годините от 1901 до м. май 2014, за които авторът е събрал десетки дати, факти и имена, като за голяма част от тях е посочил и източниците на информацията. Това е огромен труд, чийто резултат е събирането на едно място на информация, пръсната в десетки извори. Основният акцент е върху фактологията, но на много места сухите данни се преплитат с интересни истории и личности. Ето само един кратък откъс от 1929 г., който е показателен: “Строи се хотелът на Зисови в Чепино. Открихме фотография на този хотел от 1929 г. На нея се вижда построеният хотел с монтирана дограма, немазан. Няма я къщата на коеви. Вижда се къщата на Бояджиеви, а вляво - сградата на общината и къщите на Праматарови и Минчеви. Виждат се дървени стълбове и засадени дървета по тротоара и на площада. На гърба има надпис: “Вуйчо, виж ме и мене на колата, която е на площада”. На площада има снимани два леки автомобила, в единия от които има 4 пътника. През 1905 г. Георги Думанов от с. Баня купува първия лек автомобил в селото, марка “Фиат”. Може би той е единият лек автомобил? Снимката е изпратена до гр. Пещера от Димитър Маргаритов (Пещереца), който в тези години работи в с. Баня, в кръчмата на Георги Наков”. Ако някой си мисли, че е лесно да се направи подобна “снимка” на местно събитие от преди стотина години, без помощта на интернет и Гугъл, нека опита и се убеди, че се иска истинска събирателска страст за всяко име и за всеки детайл.
Към сухата фактология на места Никола Делиев добавя свои лаконични коментари които подсказват, че той далеч не е дистанциран и безучастен наблюдател. Два примера от скорошни събития от 2011 г.: “С решение на Общинския съвет от 29 юни ЕООД “Стройком” (100% общинска собственост) е обявено в ликвидация. До там го докараха тогавашните общински съветници!”; “Започна разрушаването на Лятното кино, тъй като конструкцията е опасна. Рухна още един символ на Велинград!” Понякога не са нужни много думи, стигат и удивителните.
В “Календар...” намират място и други текстове: записки на Мойсей Праматаров от 1948 г., които са безценен разказ за местни читалищни дейци; изследването на Никола Делиев “Здравей, Комсомол!”, което проследява хронологията на младежкото движение с имената на секретари на дружества и много архивни снимки; исторически преглед на филателното движение във Велинград, чийто председател Никола Делиев е дълги години; негови спомени за бригадирското движение; списъци на филмите, създадени в Чепинско, за нашите съграждани с научни степени, ръководители на стопански предприятия и учреждения, участници в олимпийските игри, на хора, изпратени в лагерите след 9 септември 1944 г., на свещеници, ходжи и пастори, на секретари на партийни организации на БКП и БСП, на прокурори, съдии, герои на социалистическия труд, народни представители, “пишещи братя”, военни дейци, летци, морски офицери, културни дейци, спортни деятели, почетни граждани, партизани, ятаци...
Друго голямо богатство на “Календар...” са събраните и публикувани снимки, запечатили важни събития и личности. Те също са част от историята и паметта на Велинград. За първи път са събрани на едно място национализираните къщи и вили в трите квартала на Велинград, показани са фотоси от колекцията на Климент и Николай Вучеви, филателни материали и местни печатни издания.
Книгата е издадена в чест на 110 години от създаването на читалище “Васил Левски-1904” във Велинград. Специални благодарности авторът отправя към работещите в Историческия музей с директор Снежана Велева, Георги Пашов, Костадин Шулев, Александър Арнаудов, Михаил Алексиев, община Велинград, семейството си и десетките приятели и съграждани, които дариха средства под девиза “100 добри сърца”. Никола Делиев сам отбелязва, че в книгата може да има пропуски и неточности и апелира читателите да предоставят свои бележки, за да може информацията в нея да бъде обогатена.
От името на редакцията на “Темпо” благодаря на г-н Делиев, че получихме неговата книга с издателски № 3! Надявам се да продължим да помагаме за продължението на календара на събитията във Велинград.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води