Велинград - online - Лед и студ на Йордановден вещаят добра година 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Лед и студ на Йордановден вещаят добра година
Публикувано 2015-01-14 09:58:18 от Темпо

При минусови температури от 4-5 градуса в комбинация с бръснещ вятър на 6 януари около 11 часа в трите квартала на Велинград се събраха множество хора. Потвърди се тенденцията от последните години малко хора да присъстват на тържествените служби в църковните храмове, но много повече да са зрителите на традиционното за Богоявление хвърляне на кръста. Студеното време и заледените води на басейните в Лъджене и Чепино припомниха народното вярване, че това е знак за добра година.

В Лъджене след светата литургия в църквата “Успение Богородично” отец Александър поведе малка група богомолци към Централния минерален плаж. На входа на парка пред плажа той бе посрещнат от два класа първолаци от СОУ “Св.св. Кирил и Методий” с поздрава “Честит празник!”. Присъствието на децата бе хубав знак за отношението към празничния ден, който бе почетен и от стотина велинградчани, сред които председателката на Общинския съвет Дияна Кехайова и зам.-кметът Атанаска Хрисчева. Водите на големия басейн на Плажа бяха покрити с лед, но организаторите се бяха погрижили да го разчистят в единия край и да насипят сол на мястото, от което във водата скочиха четирима младежи. Със светкавична бързина кръстът бе изваден от 16-годишния Борислав Коцев, ученик от СОУ “Св.св. Кирил и Методий”, който участва в ритуала за първи път.
В Каменица ритуалът протече тържествено, като отец Антон отслужи водосвета и хвърли кръста под непрекъснатия звън на камбаните на новия параклис “Свети Влас”. Празничният звън събра на плажа “Терма” много хора, а общината бе представена от зам.-кмета Даниела Салкина. Въпреки пуснатата ден по-рано топла минерална вода и тук повърхността на басейна бе заледена. Шестимата смелчаци, които скочиха за кръста, първо получиха благословия от свещеника. Късметът да извади кръста отново се падна на Цветомир Милчев, който стори същото и преди година.
В Чепино след службата в църквата “Св. великомъченик Георги” малобройно литийно шествие се отправи към Клептуза. Може би заради отрицателните температури, тази година имаше само двама кандидати, които бяха готови да се хвърлят в езерото за изваждането на кръста. Стотици зрители, сред които кметът Иван Лебанов и заместникът му Георги Янчев, вече очакваха това, за което бяха дошли. Отец Ангел освети водата за Богоявление и след благопожелания хвърли разпятието във водите на езерото. През 2015 г. кръстът бе изваден от 23-годишния Марио Джуленов, който получи поздравления и пожелания за здраве и благополучие. Отец Ангел поръси хората със светена вода и благослови всички за празника с пожелание да бъдат живи и здрави през цялата година.
В Ракитово ритуалът бе отслужен от отец Стоил на центъра на града. За четвърта поредна година кръста извади студентът по богословие Васил Кадинов. След това се изви празнично хоро под акомпанимента на групата на Никола Янев-Чоли.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води