Велинград - online - Новата подписка ще легитимира позицията на гражданите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Новата подписка ще легитимира позицията на гражданите
Публикувано 2015-01-14 10:01:56 от Темпо

Васил Тодев е председател на създадената на 22 декември 2014 г. Гражданска инициатива за запазване на община Велинград като екологично чист регион. Като председател на сдружение “Байкария” той от години се занимава с природозащитна дейност,работи активно за популяризиране на планинското колоездене, туризма и връзката с природата. Повод за учредяването на Гражданската иницитива стана инвестиционното намерение на пловдивската фирма “Ресурс 1” АД за добив на волфрамови руди от находище “Гранчарица”.
След изключително бурните обществени обсъждания във Велингад и Кръстава, в които надделяха мненията против бъдещата мина, в момента се очаква решението на РИОСВ - Пазарджик. С Васил Тодев разговаряме за първите действия и бъдещите планове на Гражданската инициатива:
- Г-н Тодев, как се стигна до създаването на първата по рода си за Велинград Гражданска инициатива?
- Гражданската инициатива е базирана на Закона за прякото участие на гражданите в държавната и местната власт. Създаването на Гражданска иницитива във Велинград се наложи, за да може гражданите, които имат отношение по даден обществен въпрос, да придобият легитимна форма и представителност. Гражданската инициатива има две форми на изразяване на позиция: първата е подписката, а втората е организиране и провеждане на референдум. Инициативата може да бъде национална и местна. Нашата е на местно ниво и има за цел да представи пред местната власт предложение за решение по дадения проблем. Ние искаме да бъде разгледан проблема с развитието на рудодобива в региона (териториите на двете съседни общини Велинград и Ракитово) и възможностите това развитие да влияе негативно върху околната среда. С подписката, която събираме в момента, се опитваме да изразим мнението на част от гражданите на нашата община по този въпрос. Стремим се да съберем голям брой подписи, за да представим на Общинския съвет и Общинска администрация легитимното отношение на хората. Това ще им даде основата, стъпвайки върху която местните органи на властта могат да взимат решения.
- Огромен брой велинградчани подкрепиха подписката против рудодобива, която бе организирана преди общественото обсъждане и събра 7777 подписа. Сега се прави нова подписка и мнозина се питат защо трябва да се подписват отново?
- Трябва да направим принципна разлика. За да има легална тежест, подписката трябва да изпълнява изискванията на закона. Първата подписка, за съжаление, не е стъпила върху законов акт и не е легитимен документ. Новата подписка, която се събира в момента, се различава в три пункта:
1. Изпълнява изискванията на Закона за прако участие на гражданите в държавната и местната власт.
2. Насочена е само към жителите на Община Велинград - за разлика от първата подписка, в която се подписваха и хора извън общината, сега по закон право да участват имат само хора с постоянен или настоящ адрес в община Велинград и над 18 години.
3. Включва по-подробни данни за подписалия се, включително изисквания по закон Единен граждански номер (ЕГН).
- Каква е ролята на подписката по отношение на местната власт?
- Участието в подписката е демонстрация на гражданско отношение по въпроса. Подписката не е решение, което да има задължителен характер за общинските власти, но мнението на повече хора може да им помогне при взимането на бъдещи решения, свързани с рудодобива. Мнението на гражданите може да придобие задължителен за местната власт характер при следваща стъпка, каквато е местният референдум.
- Какви са първите стъпки на Гражданската инициатива?
- Първата ни стъпка е създаването на фейсбук страницата “За запазване на община Велинград като екологично чист регион без рудодобив”, на която ще представяме важна информация по темата и ще търсим обществена реакция.
Нашата идея е в следващите месеци да разработим и проведем по-широка разяснителна кампания в общините Велинград и Ракитово. Целта ни е да дадем повече информация на хората по различни теми и проблеми, свързани с развитието на рудодобива и касаещи различни компоненти на околната среда. Начинът, по който влие добивът на волфрамови руди, не е достатъчно проучен и известен и затова не могат да бъдат взимани информирани решения. Искаме в бъдещи срещи да разясним теми от сферите на геофизиката, геологията, минното дело, биоразнообразието, здравето, социално-икономическото развитие на региони с рудодобив и др. Хората трябва да се запознаят със специфичните проблеми - например изследване на 8000 души в Англия и САЩ показва, че попадането на волфрамсъдържащи наночастици в човешкия организъм повишава вероятността от инсулт, но подобна информация не присъства в Доклада по ОВОС на “Ресурс 1”. Обмисляме и различни акции, които да дадат възможност на гражданите да изразят своето отношение за запазване на нашия регион като екологично чист и против бъдещ рудодобив.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води