Велинград - online - Търсят швейцарски модели за бъдещето на теснолинейката 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Търсят швейцарски модели за бъдещето на теснолинейката
Публикувано 2015-01-14 10:08:32 от Темпо

Решението на БДЖ за спиране и промяна в разписанията на голям брой влакове в началото на 2015 г. отново постави на дневен ред въпроса за бъдещето на теснолинейката. На 9 януари БДЖ обяви официално два списъка: един на на влаковете, които спират да се движат и втори на влакове с променени маршрути и разписания. Линията Септември - Велинград - Добринище не попада в нито един от списъците, което означава, че поне за момента теснолинейката ще продължи да се движи по познатия график.

В същото време подновената петиция за запазване на единствената по рода си теснолинейна железопътна линия по инициатива на пазарджиклията Кристиан Ваклинов (за нея “Темпо” подробно писа през 2013 и 2014 г.) продължава да събира онлайн подкрепа и вече е подписана от над 11 000 души.
На 9 януари 2015 г. Министерството на транспорта и съобщенията официално информира, че в плановете на БДЖ не е включено закриването или спиране на влаковото движение по линията Септември - Добринище. Пресцентърът на транспортното ведомство припомня, че в края на 2013 г. по инициатива на посолството на България в Швейцария бе проведена среща между Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, “Холдинг БДЖ“ ЕАД и Zentralbahn AG - една от регионалните швейцарски железници, работеща на територията на Кантон Люцерн. Кантонът се характеризира със своята туристическа атрактивност, на територията на който се намират също теснолинейни железници, ползвани за пътнически, товаро-превозни и туристически цели. Целта на срещата бе българската страна да ползва добър опит и установена практика именно във възстановяването и развитието на теснолинейката Септември-Добринище.
През изминалата година са осъществени няколко посещения на българска делегация в Швейцария, както и на делегация на Zentralbahn AG, водена лично от изпълнителния директор на дружеството, в България. Швейцарската делегация пътува и по жп линията Септември - Добринище, посети Банско, където бяха проведени разговори с кмета на града и кметове на други населени места от региона, както и с представители на местния туристически бизнес.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ръководствата на “Холдинг БДЖ“ ЕАД и “БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и посолството на България в Швейцария продължават усилията за реализацията на този изключително значим проект, в посока не само като важен транспортен участък, но и като туристическа дестинация, част от една цялостна концепция за икономическото развитие на този регион. Към тези усилия следва активно да се включат и ще бъдат привлечени както общинските и областни власти, така и местният бизнес. Това се казва в официалната позиция на транспортното министерство, която вдъхва оптимизъм за бъдещето на теснолинейката. В същото време обаче под въпрос остава дали през 2015 година ще има съкращения на жп-служители и закриване на гари по линията.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води