Велинград - online - Руският културно-информационен център става на 1 година 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Руският културно-информационен център става на 1 година
Публикувано 2015-01-20 09:55:50 от Темпо

Преди една година, на 24 януари 2014, кметът Иван Лебанов и заместник-директорът на Руския културно-информационен център в България Сергей Семюшенко прерязаха лентата на такъв център във Велинград. Гостът изрази надежда, че това ще помогне повече хора в Русия да разберат къде е Велинград и какви чудесни възможности за почивка и лечение предлага. От своя страна кметът пожела да се задълбочават не само връзките в спорта и културата, а и в икономиката.

Година по-късно разговаряме с Ирина Балабанова, която пое щафетата в Руския културно-информационен център във Велинград от неговия първи ръководител Живко Милушев и с директора на общинския Туристически информационен център Антоанета Белухова. Двата центъра не само са в едно помещение, а и имат общи задачи и дейности.
Практиката показва, че голяма част от посетителите на Руския център са руски граждани, закупили жилище във Велинград и общината. Техният брой за момента е над 300, а основните проблеми, които ги водят тук, са битови - как да си платят данъците и сметките, търсят контакти с фирми за обзавеждане, информация за града и околностите. Доста от нашите нови съграждани са в пенсионна възраст и задават въпроси, свързани със системата за здравеопазване. От Руския център са направили справка със здравното министерството и са готови с отговорите. Оказва се, в България руските пенсионери не могат да ползват личен лекар, защото не са се осигурявали тук и могат да разчитат само на лекар специалист.
Много положителни отзиви има за организирания от общинския Туристически информационен център първи курс по български език за руснаци, които живеят във Велинград. Първите, които са се обучавали, вече издържаха изпит и получиха удостоверения за първо ниво. Много от тях вече ентусиазирано питат за следващото ниво, а има и кандидати (включително деца) за начален курс.
Друга голяма част от посетителите на Руския център са туристи от Русия и бившите съветски републики, които идват на почивка или лечение във Велинград. Техните въпроси са насочени основно към местните забележителности и атракции, а от центъра помагат и в организирането на екскурзии до Рилския манастир, Банско, Пловдив, София и др. Туристите ползват центъра и за офис услуги.
На въпроса ни дали във Велинград има ръст или спад на руските туристи, Ирина Балабанова отговаря, че нито има голям ръст, нито има голям отлив, а по-скоро в последно време има застой. Главната причина е валутната криза в Русия, която сериозно разклати рублата и се отразява пряко на туризма. В същото време обаче е налице тенденцията, че руски граждани, които са закупили имот на Черно море и във Велинград, все по-често избират планината. В случая решаващи са хубавият климатът и богатството от минерални извори.
Центърът изпълнява и задачата да популяризира руската култура. През 2014 г. тук бе организирана прожекция на руско кино, а по време на Празниците на културата центърът бе домакин на кулинарна изложба-базар с ястия от град Казан, република Татарстан. Организиран бе и ден “От Русия с любов” с много руски песни и музика в изпълнение на местни и гостуващи състави.
За работата на Руския културно-информационен център във Велинград помагат местните сдружения “Русофили” и “Славяне”. Една от бъдещите идеи е с общи усилия да се организира изучаване на руски език в детски градини във Велинград.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай