Велинград - online - Вълк, мечка и птици спират за година плановете за рудодобив 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Вълк, мечка и птици спират за година плановете за рудодобив
Публикувано 2015-01-20 10:11:20 от Темпо

Плановете на пловдивската фирма “Ресурс 1” да добива волфрамови руди в община Велинград временно се отлагат. Така, както преди години проектът за зимен спортен център “Сютка” бе спрян заради обитанията на вид минзухар и птици, сега спирачка пред намеренията за рудодобив се оказаха европейският вълк, кафявата мечка и птици.

На 15 януари 2015 г. изтече законовият срок, в който Експертният съвет към РИОСВ - Пазарджик трябваше да даде становище във връзка с доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвестиционното предложение на “Ресурс 1” за добив на волфрамови руди от находище “Грънчарица”. По доклада и по време на обществените обсъждания във Велинград и Кръстава постъпиха повече от 150 становища на сдружения, организации, специалисти и граждани, повечето от които се обявиха против инвестиционните намерения на фирмата.
На базата само на едно от тези становища, постъпило от Сдружение за дива природа “Балкани”, директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев реши да изиска от “Ресурс 1” нов доклад - за оценка степента на въздействие върху защитени зони „Западни Родопи” и „Родопи Западни”. Становището на сдружението визира възможно увреждане на местообитания и биокоридори на вида европейски вълк (Canis lupus) и кафява мечка (Ursus arctos), които са предмет на опазване в защитена зона ”Родопи Западни”, както и безпокойство и увреждане на популации на видове, предмет на опазване в защитена зона “Западни Родопи”.
Според решението на РИОСВ оценката за степента на въздействие трябва да бъде възложена на колектив от експерти по опазване на европейския вълк и на кафявата мечка и на експерти по опазване на птици и местообитания. В доклада е нужно да бъде разгледано и въздействието на инвестиционното предложение върху режима на подземните води и как това би се отразило на видовете и местообитанията. Полевите проучвания трябва да обхванат всички подходящи сезони и месеци за съответните видове, цялата концесионна площ и находището, както и да бъдат приключени не по-късно от края на месец февруари 2016 г. Методиките трябва да бъдат предварително представени на и одобрени от РИОСВ, заедно с график за извършването им. Крайният срок за представяне на новия доклад за степента на въздействие в РИОСВ-Пазарджик за анализ и оценка е 29 февруари 2016 г.
По този начин крайното решение дали ще има волфрамова мина или не временно се отлага. Това ще позволи да бъдат потърсени и намерени още аргументи за и против мината. Отлагането дава хоризонт и пред новосформираната Гражданска иницитива “За запазване на община Велинград като екологично чист регион без рудодобив”, която продължава събирането на подписка в подкрепа на обявената кауза.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай