Велинград - online - Вълк, мечка и птици спират за година плановете за рудодобив 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Вълк, мечка и птици спират за година плановете за рудодобив
Публикувано 2015-01-20 10:11:20 от Темпо

Плановете на пловдивската фирма “Ресурс 1” да добива волфрамови руди в община Велинград временно се отлагат. Така, както преди години проектът за зимен спортен център “Сютка” бе спрян заради обитанията на вид минзухар и птици, сега спирачка пред намеренията за рудодобив се оказаха европейският вълк, кафявата мечка и птици.

На 15 януари 2015 г. изтече законовият срок, в който Експертният съвет към РИОСВ - Пазарджик трябваше да даде становище във връзка с доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвестиционното предложение на “Ресурс 1” за добив на волфрамови руди от находище “Грънчарица”. По доклада и по време на обществените обсъждания във Велинград и Кръстава постъпиха повече от 150 становища на сдружения, организации, специалисти и граждани, повечето от които се обявиха против инвестиционните намерения на фирмата.
На базата само на едно от тези становища, постъпило от Сдружение за дива природа “Балкани”, директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев реши да изиска от “Ресурс 1” нов доклад - за оценка степента на въздействие върху защитени зони „Западни Родопи” и „Родопи Западни”. Становището на сдружението визира възможно увреждане на местообитания и биокоридори на вида европейски вълк (Canis lupus) и кафява мечка (Ursus arctos), които са предмет на опазване в защитена зона ”Родопи Западни”, както и безпокойство и увреждане на популации на видове, предмет на опазване в защитена зона “Западни Родопи”.
Според решението на РИОСВ оценката за степента на въздействие трябва да бъде възложена на колектив от експерти по опазване на европейския вълк и на кафявата мечка и на експерти по опазване на птици и местообитания. В доклада е нужно да бъде разгледано и въздействието на инвестиционното предложение върху режима на подземните води и как това би се отразило на видовете и местообитанията. Полевите проучвания трябва да обхванат всички подходящи сезони и месеци за съответните видове, цялата концесионна площ и находището, както и да бъдат приключени не по-късно от края на месец февруари 2016 г. Методиките трябва да бъдат предварително представени на и одобрени от РИОСВ, заедно с график за извършването им. Крайният срок за представяне на новия доклад за степента на въздействие в РИОСВ-Пазарджик за анализ и оценка е 29 февруари 2016 г.
По този начин крайното решение дали ще има волфрамова мина или не временно се отлага. Това ще позволи да бъдат потърсени и намерени още аргументи за и против мината. Отлагането дава хоризонт и пред новосформираната Гражданска иницитива “За запазване на община Велинград като екологично чист регион без рудодобив”, която продължава събирането на подписка в подкрепа на обявената кауза.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води