Велинград - online - Николай Ников: Кой друг - ако не аз, кога - ако не сега 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Николай Ников: Кой друг - ако не аз, кога - ако не сега
Публикувано 2015-01-20 10:21:54 от Темпо

Николай Ников e роден през 1977 г. Учи “Международен бизнес“ в лондонския филиал на Американския международен университет в Ричмънд и “Застрахователен и Риск мениджмънт“ в Сити Юнивърсити в Лондон.
След динамична кариера в лондонското сити се завръща в България и до юли 2012 г. заема позицията ръководител на управление “Специализирано финансиране” в СИБанк, част от KBC Group, България. Бил е експерт “Инвестиции“ в отдел “Малки и средни предприятия“ на Българо-американска кредитна Банка (БАКБ), София; главен координатор в направление “Управление на мултинационални застрахователни програми“ към AIG, Европа (Великобритания), Лондон.

По време на обучението си започва инициатива по активно писане на професионални статии с акцент популярни икономически и управленски теории и това се превръща в негова страст. В момента преподава, следва докторантура и разработва икономически теории. Автор е на няколко книги с икономическа тематика, които сме представяли в “Темпо”. На страниците на вестника през последните 2 години сме публикували редица статии на Николай Ников. В самото начало на 2015 г. той избра “Темпо”, за да обяви решението си да участва в предстоящите избори за кмет на община Велинград.

- Г-н Ников, какви са мотивите на решението Ви да се кандидатирате за кмет на община Велинград?
- Това е моя мечта от дете и само най-близките ми приятели знаят за нея. Най-хубавото е, че до ден днешен не съм загубил своя идеализъм. Този тип обществена дейност изисква пълна всеотдайност, способност, преданост и най-вече любов към родното място и население. Следователно, кой друг - ако не аз, кога - ако не сега, за колко време - за колкото мога.
Аз имам богат опит в международни финансови институции, управлявал съм стотици милиони долари, научен съм да нося отговорност пред акционери, клиенти и обществото като цяло. Имам волята да отстоявам своята позиция и не правя недостойни компромиси. Хората, които ме познават, знаят това много добре. Не прекланям глава пред подлостта, кражбата и задкулисието, които са основни акценти в политическия живот на България през последните години. Искам да покажа на обществото, че може и по друг начин, правилния начин, истинския начин. Точно това ми дава стимул да направя тази крачка сега.
Разбира се, все още не съм категоричен за своето решение, защото имам много неизвестни. Предстои да разговарям с местни жители, да се запозная подробно с проблемите на общината. В случай, че видя колебание сред хората за това дали ме искат или смятам, че не мога да се справя, ще отложа тази мисия за по-нататък. Учен съм и вярвам, че в народната работа амбицията за власт на всяка цена е вредна и дори пагубна. Аз имам добро и достойно потекло, вкоренено дълбоко в историята, политическия, обществен, икономически и политически живот на Велинград. Не мога да рискувам да пропилея това наследство.
- Смятатате ли, че познавате проблемите на Велинград и общината и имате решения за основните от тях?
- Да, основните проблеми аз разделям на два, а именно:
1) Тези, свързани с националната политика на страната - смятам, че Велинград не е поставен с правилен приоритет в националната стратегическа карта на България. Вярвам, че мога да повлия за това Велинград да получи заслужено внимание, както на националната, така и на международната сцена. Няма да говоря за чужди инвестиции, защото това е много изтъркано понятие. Чуждите инвестиции са драстично намалели за страната, но за Велинград има потенциал. Следва да помогнем на тези, които са така наречените секторно целеви в отделните сектори. Например, развитието на балнеологията като последваща стъпка на СПА туризма. Не бих приветствал спекуланти, които реализират краткосрочни мащабни печалби на гърба на местното население без да внедряват “ноу-хоу”, да създават работни места и не оставят капитали в града.
Много е важно да подходим рационално с европейските субсидии, които следва да подпомогнат за устойчиво развитие и конкурентоспособност. Преди всичко субсидиите трябва да се усвояват, а не да се връщат на Европа. За съжаление, общата тенденция е, че те се използват на проектен принцип и бенефициенти са малък на брой фирми и структури. Това не е техния смисъл, защото всички знаем, че ако на човек му дадете една риба, ще яде един ден, но ако го научите да лови риба, ще яде цял живот.
2) Проблеми на местните структури и взаимодействие на различни разслоения на обществото. Моята основна политика ще бъде насочена към подпомагане на малкия и среден бизнес във Велинград. Смятам обаче, че градът има нужда от обща сантиментална и обединителна кауза, защото разделението и противоречията са взели заплашителни размери. Имаме богата история в града и може да се създадат центрове и музеи, които да съхраняват културно-историческото наследство на района. Има много възможности за финансиране на подобни инициативи. Това дори може да прерастне в това градът да стане основен и национален музеен център. Ще дам огромен приоритет на образованието и културата. Това са обединителни каузи, с които можем да докажем на широката общественост, че можем и заслужаваме внимание и уважение.
- Ще разчитате ли на политическа партия или коалиция или ще заложите на независима кандидатура?
- Ще заложа на независима кандидатура и партиите, които ще ми предлагат подкрепа, ще трябва да са наясно, че няма да стана проводник за разчистване на междупартийни сметки. Не съм политически обвързан с никого и е възможно така да остана. Отново казвам, че не държа да стана кмет на всяка цена.
- Имате ли готовност да предложите екип от хора, с които да управлявате общината?
- Да, имам хора, които възнамерявам да привлека, но е твърде рано да ги обявявам. Освен това има и способни хора в момента в общината и ще се следвам принципа на надграждане, а не на отричане и противопоставяне. Категорично няма да заложа на обвинения към предишното управление и омраза. В случай, че другата карта на позитивизма не е печеливша, това означава, че не е дошло времето да ставам кмет.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води