Велинград - online - Чака се решение на ДКЕВР за цената на водата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Чака се решение на ДКЕВР за цената на водата
Публикувано 2015-01-20 10:36:24 от Темпо

На 14 януари 2015 г. Държавната комисия по евергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проведе обществено обсъждане и открито заседание, на което бе разгледано предложението на общинското дружество “ВКТВ” ЕООД Велинград за утвърждаване на нови цени на водата. В заседанието са участвали и представители на двата браншови синдиката към КНСБ и “Подкрепа”. Ден по-рано кметът Иван Лебанов оповести свое становище против увеличението на цената (становището публикуваме отделно).

Предложението на “ВКТВ” за нови, по-високи цени на водата, бе внесено преди близо година - през февруари 2014 г. То предвижда сегашната цена от общо 0.59 лв/кубик (0.49 лв/куб.м за доставяне на вода и 0.10 лв/куб.м за отвеждане) да бъде увеличена на общо 0.72 лв/куб.м (0.60 лв/куб.м. за доставяне и 0.12 лв/куб.м за отвеждане на вода). На заседанието ДКЕВР е предложила цена от 0.68 лв/куб.м (0.56 лв/куб.м за доставяне и 0.12 куб.м за отвеждане). Тоест “ВКТВ” иска увеличение с 0.13 лв за кубик, а засега ДКЕВР приема увеличение с 0.09 лв за кубик (всички посочени цени са без ДДС).
Пред вестник “Темпо” управителят на “ВКТВ” Борис Голомехов за пореден път обясни, че формирането на цената на водата е сложен математически модел и в нея са включени редица ценообразуващи елементи. През последните 2 години огромен брой от всички ВиК оператори в България кандидатстват пред ДКЕВР за увеличение на цената, но през цялата 2014 г. са допуснати за разглеждане предложенията само на 4 ВиК дружества: Ботевград, Свищов, Златни пясъци и Велинград. За първите 3 ДКЕВР не е приел увеличение на цената на водата, но ситуацията с Велинград е различна. Ние сме една от трите общини в страната с най-ниска цена на водата заедно с Ракитово и Кресна. Сегашната цена е в сила от 2008 и не е променяна вече 7 години, а през този период има ръст на минималната работна заплата, договорена в колективния трудов договор за ВиК сектора. Дружеството търпи загуби и заради честите аварии по амортизираната и стара водопроводна мрежа. Предлаганата цена на водата е далеч под стойностите на така наречената “социална поносимост на цената на водата” - според утвърдения от Общински съвет - Велинград бизнес-план на “ВКТВ” тази поносимост е равностойна на 3.31 евро/куб.м, а според изчисленията на ДКЕВР е 4.40 лв/куб.м.
“При средно месечно потребление от 10 кубика вода за домакинство във Велинград увеличението ще бъде между 0.90 и 1.50 лева на месец, колкото едно кафе. За селищата от района, къдено няма такса за отвеждане, сметката ще се увеличи месечно между 0.50 и 0.70 лева”, подчертава Борис Голомехов. Според него, ако увеличението не се случи сега, това ще изправи “ВКТВ” пред реални икономически трудности и затова дружеството ще продължи да отстоява предложените по-високи цени. ДКЕВР е одобрил допълнението към бизнес-плана на “ВКТВ” Велинград, в който са включени индикативни цени на водата: 0.72 лв/куб.м за 2014 г. и 0.76 лв/куб.м за 2015 г. Тези индикативни цени обаче изобщо не са достигнати.
Окончателното решение на държавния регулатор за предлаганото увеличение на цената на водата в община Велинград ще стане ясно на закрито заседание на 30 януари 2015 г.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води