Велинград - online - Височина НАДЪ МОРЕТО 741.325 м 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Височина НАДЪ МОРЕТО 741.325 м
Публикувано 2015-01-27 08:59:01 от Темпо

Визитната картичка на всеки географски обект задължително включва неговата надморска височина. Надморската височина, на която се намира Велинград, е 750 метра - факт, който от години знаем от учебници и справочници, а вече можем лесно да потвърдим с помощта на алтиметър в часовника или от вездесъщия Гугъл.

Далеч по-малко известен е друг факт - къде на територията на Велинград официално е маркирана надморската височина. На снимките показваме двете месингови табели, които обозначават точната надморска височина на Велинград. Те са монтирани на една от външните стени на известния като железничарски жилищен блок, разположен в ъгловия парк срещу Пазара и бензиностанция “Петрол”.
Блокът е построен в началото на 30-те години на миналия век. По това време е извършено и замерването на надморската височина в Лъджене. Както личи от зацапания с боя надпис върху кръглата реперна точка, то е дело на Географския институт. Върху нея слабо се чете и надпис “Главна нивелация”. По правило използваните по онова време репери са метални топки, които се замонолитват в масивни сгради, както се е случило и в нашия регион. Точността на този вид репери е до 1 милиметър отклонение.
Тогавашните специалисти са изчислили надморската височина с изключителна прецизност и точност. Върху правоъгълната месингова плочка е отбелязано: “Височина НАДЪ МОРЕТО 741.325 м”. Надморската височина в България се мери спрямо така наречения Балтийски репер, който е с окoло 22 саниметра по-нисък от нивото на Черно море. Тя се изчислява като вертикалната разлика между базовото ниво (морското равнище) и точката, на която се мери. По времето, когато е извършвано измерването в Чепинското корито, то е било плод на дълги и трудоемки математически изчисления. Но доказателство, че тогавашните специалисти са си свършили добре работата е, че днес системата “Гугъл мап”, която е изцяло автоматизирана и работи с последна дума на техниката, посочва за Велинград надморска височина 750 метра или 2461 фута.
С тази кратка статия искаме да обърнем внимание върху състоянието на този интересен факт от историята и географията на Велинград. Днес той остава скрит под пластове боя, а е ценно свидетелство, което си заслужава да бъде популяризирано. Ще се радваме, ако някои знае повече факти по темата и реши да ги сподели, за да запълним празнините от информация за това точно кой, точно кога и по какъв начин е измерил надморската височина на Велинград.
Вестник “Темпо” подема инициатива за привеждане на знака във вида, в който той ще може да стане част от туристическите забележителности на Велинград. Всяка помощ и идея е добре дошла!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай