Велинград - online - Ямболският музей представя кукерски игри 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ямболският музей представя кукерски игри
Публикувано 2015-01-27 09:04:01 от Темпо

“Кукерските игри - феерия от багри, магия и мистерия” на Регионалния исторически музей Ямбол е първата гостуваща изложба във велинградския Исторически музей за 2015 година.
Обичаят на кукерските игри идва от дълбока древност и е стигнал до нас от езическите времена чрез културата на траките, обитавали нашите земи. Кукерските ритуали са свързани със земеделския живот на народа и затова са пропити с магии за плодородие и здраве.
Символиката им е насочена към осигуряване на плодовитостта на земята, здравето на хората и прогонването на злите сили.
Кукерските игри се провеждат през Сирната неделя или в понеделник след Сирни заговезни и в тях участват само мъже, предимно ергени. Всяка кукерска дружина има определен персонаж, като най-често срещани са хаджия (хаджи баба, кукерски цар, чауш), булка, годеник, баба, берберин (бръснар), поп, доктор, мечка, магаре, арнаутче.
Кукерите в Ямболско са облечени най-често в традиционния за селището женски костюм. Важен елемент от кукерското облекло са маските, които за разлика от кукерските маски в Пернишко, не са така страшни. Видовете маски са животински, гугли, капашони, киляфи, килимяшки, качулки.
С изгрева на слънцето кукерската дружина тръгва по домовете и чрез разнооброзни символични и обредно-магически действия пожелават здраве на стопаните,плодородие на нивите и градините и благополучие в къщата. За Ямболския край, с изключение на малка група села, намиращи се на запад от Ямбол, кукерските игри са емблема.
На 22 януари в голямата зала на Историческия музей директорът Снежана Велева с пожелание за много посетители откри изложбата “Кукерските игри - феерия от багри, магия и мистерия”, дело на Динка Ангелова и Таня Косева, уредници от РИМ Ямбол.
Етнологът Георги Куманов каза, че и тази година ще продължи инициативата на Историческия музеяйи НЧ “Васил Левски” за обогатяване ритуалите на нашите Сирни заговезни. Затова отново ще има работилници за правене на кукерски маски, които през последните години са част от деня на прошката и голямата гаганица в центъра на Каменица.
Изложбата на РИМ Ямбол “Кукерските игри - феерия от багри, магия и мистерия” ще продължи до 22 февруари.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола