Велинград - online - Продължаваме традицията... и с бабинчета в ЕС 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Продължаваме традицията... и с бабинчета в ЕС
Публикувано 2015-01-27 09:23:55 от Темпо

От години неизменна част от празника Бабинден на 21 януари във Велинград е възстановката на стария обичай. За неговото опазване и предаване на поколенията се грижи групата за автентичен фолклор към читалище “Васил Левски” в кв. Каменица. “Главните роли” отдавна са разпределени, а наричанията, песните и гозбите всяка година пресъздават атмосферата на Бабинден. Възстановката продължава традицията и то по най-добрия начин - като я свързва с днешния ден. Така пожеланието за много бабинчета този път имаше продължение: “Който си нема - да има, да се раждат и в Англия, и в Германия...”
При толкова млади велинградчани, които живеят и работят някъде по Европа, пожеланието дойде съвсем на място и в тон с действителността.
През 2014 г. в АГ отделенията в двете болници във Велинград са се родили 565 бебета. Близо 100 от тях участваха в ритуала “Даване име на дете”, който на всеки Бабинден пълни фоайето на общината с развълнувани родители, баби и дядовци и близки на новородените. Всички те бяха поздравени от кмета Иван Лебанов. Той и съпругата му Росица споделиха общото вълнение като дядо и баба на първородна внучка. Малката Росица получи пожелание да е хубавица, хубави пожелания от служителките на Обредния дом и подаръци от общината имаше за всички бабинчета. Към тях с песни и музика се присъединиха самодейците от ансамбъл “Чепино”.
Бабинден е майчин благослов за здраве и ден за веселба - с тези думи водещият Иван Гергев откри празника на централния площад във Велинград. Топлият януарски ден събра множество хора, пред които кметът Иван Лебанов благодари на лекарите и акушерките за достойното изпълнение на мисията да дават живот. Той подчерта, че за Велинград Бабинден е един от най-важните празници, а за общината здравеопазването е приоритет, защитен и чрез инвестираните по проект около 4 милиона лева в нова медицинска апаратура и ремонт на общинската болница, включително АГО. На достолепните баби и дядовци кметът пожела отговорно да участват във възпитанието на внуците, а на тазгодишните бабинчета да станат достойни граждани на Велинград, България и Европа.
Пожелания за безброй детски усмивки и благоденствие на велинградчани изпрати вицепрезидентът на България Маргарита Попова. С поздравителни адреси честитиха празника народните представители Янаки Стоилов от БСП и Бойка Маринска от Реформаторския блок.
На Бабинден във Велинград и тази година бе връчен националният приз “Най-добър акушер-гинеколог”, който по решение на Българския съюз на акушерите гинеколози заслужи проф. д-р Мария Малинова от АГ отделението на УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Тя благодари за високото отличие, връчено на площад с името на великия Николай Гяуров и от кмет олимпийски медалист. Доцент д-р Венцислав Цеков от “МБАЛ-Велинград” отново стана носител на приза “Най-добър акушер-гинеколог на община Велинград”, а като най-добра акушерка бе отличена Спаска Смиленова. Наградените получиха още цветя от председателя на Общинския съвет Дияна Кехайова и СПА уикенд от БЛЦ “Камена”.
От името на майките на новородените Румяна Салкина благодари на медиците, които отговарят за един от най-трудните, но и най-щастливи моменти за всеки човек. В живота винаги се случва едно чудо и човек помни тези, които са му помогнали да се случи това чудо, каза Румяна Салкина и пожела на лекарите и акушерките здраве, милосърдие, любов към професията и удовлетворение от постигнатото. На финала на празника на площада традиционните хора за Бабинден се завъртяха в съпровод на Мъжката фолклорна група и детско-юношеския ансамбъл “Здравче-венче” към НЧ “Васил Левски”. За съжаление не се изпълниха намеренията на местни производители на домашно вино и те да се включат подобаващо в общото веселие. Дано догодина инициаторите да направят нужната организация, от което Бабинден само ще спечели. Елена Баева

ДУМИТЕ НА НАГРАДЕНИТЕ
проф. д-р Мария Малинова, УМБАЛ “Св. Георги”, Пловдив:
На фона на демографската криза в страната през 2014 г. в нашето отделение имаме 150 новородени повече, отколкото през 2013 г. Радващата тенденция се запазва и в началото на 2015 г. Вълнувам се, че получавам наградата на площада във Велинград, който носи името на големия Николай Гяуров. Когато през 80-те години на ХХ век съм се вълнувала заради успехите на нашите скиори, не съм и помисляла, че ще получа приз от олимпийския медалист Иван Лебанов. Днес младите хора в България знаят Терминал 2, но аз съм оптимист. Няма друга държава с празник като нашия Бабинден. Не може да загине народ, който от древността тачи Бабинден и така уважава труда на хората, които дават живот.
доц. д-р Венцислав Цеков, “МБАЛ-Велинград”:
През 2014 г. Акушеро-гинекологичното отделение в общинската болница получи много нова техника, включително за операционната и това ни осигури условия за по-добра работа. През миналата година имаме 24 бебета повече, което е добър резултат на фона на намаляването на раждаемостта. Дано през 2015 г. да имаме не 24, а 124 новородени повече!
акушерката Спаска Смиленова, “МБАЛ-Велинград”: Поздравявам с Бабинден всички колеги. А на всички майки с бабинчета пожелавам догодина пак да имат същата радост!

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай