Велинград - online - Кметът се подписа срещу рудодобива 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Кметът се подписа срещу рудодобива
Публикувано 2015-01-27 09:39:56 от Темпо

На 21 януари в центъра на Велинград паралелно с празнуването на Бабинден бяха отворени пунктове за събиране на подписката срещу рудодобива. Организаторите от Гражданска инициатива “За запазване на община Велинград като екологично чист регион без рудодобив” раздаваха листовки и разясняваха задачата на подписката. Повечето от хората питаха защо подписката се прави за втори път, тъй като мнозина са се подписали в навечерието на общественото обсъждане във връзка с намеренията на фирмата-концесионер “Ресурс-1” за откриване на волфрамова мина в местността “Грънчарица”.
Тогава бяха събрани над 7700 подписа против бъдещата мина, но впоследствие се оказа, че Законът за пряко участие на гражданите в държавната и местната власт поставя изискване в такива подписки да участват само жители на съответната община. Тъй като първата подписка бе подкрепена и от много гости на Велинград, сега се налага да бъде събрана нова, в която по закон право на подпис имат само жители на община Велинград над 18 години. Друго задължително изискване на закона е гражданите да отбелязват своя ЕГН.
Сред хората, които подкрепиха подписката на 21 януари, бяха кметът Иван Лебанов и заместник-кметове. Около пунктовете за събиране на подписи на моменти се разгоряха и спорове между хора, които са за и такива, които са против мината. Положителният ефект от дискусиите е, че велинградчани не са безразлични по теми като чистотата на заобикалящата ни околна среда, водите, въздуха, здравето, както и икономическото развитие на нашата община.
Посоченият закон дава два месеца за събиране на подписката, които изтичат на 21 февруари 2015 г. След това подписката ще бъде официално внесена в общината, а главната цел е по този легитимен начин да бъде отчетено общественото мнение за или против рудодобива и то да бъде взето под внимание от местна и държавната власт.
Подписката продължава на определени места във Велинград, обозначени със знака на Гражданската инициатива. В центъра на кв. Лъджене и кв. Чепино гражданите пунктовете са в павилионите за вестници на площадите.
Открита е и дарителска сметка за набиране на средства за инициативи в подкрепа на каузата “За запазване на община Велинград като екологично чист регион”. Номерът на сметката в УниКредит-Булбанк е BG23 UNCR 7000 4522 1731 21.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай