Велинград - online - Нови и защитени професии в професионалните гимназии 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Нови и защитени професии в професионалните гимназии
Публикувано 2015-02-03 09:34:01 от Темпо

На 30 януари Комисията по заетост към Областния съвет за развитие разгледа държавния план прием за професионалното образование в училищата от област Пазарджик за учебната 2015/2016 година, изготвен от Регионалния инспекторат по образование. Приемът на територията на областта се осъществява в общо 44 професионални училища. В сравнение с миналата година броят на учениците в седми клас, както и тези, които ще завършат основно образование, е намалял. Съобразявайки се с това, план-приемът предвижда общо 83 професионални паралелки, като в тях се предлага обучение по 75 професии и 79 специалности.

Професионални паралелки след завършен седми клас ще са общо 16, а след завършено основно образование - 42.
Сред училищата, предлагащи нови професии, е Помощното училище “Драган Манчов” във Велинград, в което ще се изучава професия “Работник в заведенията за хранене и развлечения”, специалност “Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения”.
Тази година директорите на професионалните гимназии имат право да предлагат обучение по защитени професии, които не са привлекателни, през последните няколко години не се е реализирал прием по тях, а в същото време потребностите на пазара на труда изискват такива кадри. Прием по две защитени професии предлага Професионалната гимназия по дървообработване “Ив. Вазов” във Велинград: професия “Дърворезбар”, специалност “Дърворезбарство” и професия “Техник-технолог в дървообработването”, специалности “Мебелно производство” и “Тапицерство и декораторство”. Това става с подкрепата на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост.
Предстои държавният план-прием за професионалното образование и обучение в училищата от област Пазарджик да бъде предложен за утвърждаване от министъра на образованието и науката. Новите специалности и професии ще се изучават през учебната 2015/16 г.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води