Велинград - online - Зимният арт фест: Научете не как да играете, а как да спрете да играете 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Зимният арт фест: Научете не как да играете, а как да спрете да играете
Публикувано 2015-02-03 09:45:45 от Темпо

Хубаво е да събереш на едно място театрални режисьори от ранга на Явор Гърдев и Иван Добчев, актьори като проф. д-р Атанас Атанасов и Мария Сапунджиева, писатели като Георги Господинов и Константин Илиев заедно с десетки млади хора, отворили всичките си сетива, за да се учат. За поредна година това се случва от 31 януари до 3 февруари в хотел “Здравец” във Велинград по време на Зимния арт фест, организиран от театралната академия МОНТФИЗ.

На откриването на събитието на 31 януари се видя, че броят на желаещите да участват в 15-те уъркшопа расте от година на година. Обяснението е много просто: магнит за младите хора, търсещи своя път на театралната и кино сцената, е изключителният авторитет на преподавателите. Всеки от тях зададе различна, но интересна посока. Проф. Иван Добчев каза, че е важно младите хора да научат как се правят нещата с думи, а проф. Иванка Пенчева (преподавател по сценична реч) напомни, че преди думите са звуковете и трябва да се започне с тях. Георги Господинов, който учи на творческо мислене и писане, постави като задача да извадим от себе си клишетата и да видим какво можем да направим с тях, как да пишем така, че да предизвикаме ответна емоция. Драматургът Константин Илиев призна, че за броени часове няма как някой да напише пиеса, но могат да се посеят семена, които да пуснат корени и да дадат плодове. Актрисата Мария Сапунджиева изтъкна колко е важно да расте една интелигентна публика, която да влезе в театралния или в киносалона и да оцени това, което става на сцената и на екрана. Младият актьор Иво Аръков се насочи към новите идеи, които вълнуват света, а колегата му Башар Рахал формулира истината за актьорския майсторлък: “Вие не сте тук, за да научите как да играете, а за да научите как да спрете да играете”.
Зимният арт фест на МОНТФИЗ във Велинград вече се утвърди като изключително полезен за младежи, които искат да кандидатстват в различни специалности в НАТФИЗ и подобни академии. Тази година имаше и 5 уъркшопа за деца под 14 години, които също събират своя аудитория.
Дали не е време и Велинград да обърне поглед към факта, че за няколко дни тук гостуват толкова именити творци? Дори само една среща с някой от тях би нарушила зимния ритъм на ежедневието и на мисленето ни. Търси се културна институция, която да бъде достатъчно инициативна...
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай