Велинград - online - “Храната и водата са по-ценни от рудата” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Храната и водата са по-ценни от рудата”
Публикувано 2015-02-03 09:47:33 от Темпо

В неделя, 1 февруари, приключи първата акция за продажба на картофи от село Кръстава в София. Идеята и нейното осъществяване е на сдружение “Байкария”, чийто председател Васил Тодев е начело и на създадената във Велинград Гражданска инициатива “За запазване на община Велинград като екологично чист регион без рудодобив”. От него научихме, че в рамките на първата акция около 500 жители на столица са изкупили около 6 тона картофи от Кръстава. Събирането на заявките и транспорта на картофите до София осигури “Байкария”. Фактите показват, че идеята е спечелила доста поддръжници и има потенциал да се развива.

Организаторите са замислили акцията като начин на практика да покажат, че има пазар за биологично чисти продукти от Родопите и че тяхното производство е ценен поминък, който има бъдеще. Акцията е и аргумент в най-горещия спор в нашата община през последните месеци - за или против отварянето на волфрамова мина край Кръстава. Няма как на едно и също място да се развиват рудодобив и екологично чисто земеделие и животновъдство - трябва да се направи избор между волфрам и картофи (мляко, масло, сирене, кашкавал, горски плодове и билки и т.н.).
“Храната и водата са по-ценни от рудата”, смятат организаторите на акцията. В интернет, където стартира организацията, тази философия има както своите критици, така и своите верни последователи. Благодарение на последните идеята донесе практическа полза за картофопроизводителите от Кръстава и реклама на един традиционен за нашия край продукт, чийто вкус си заслужава да пазим. Акцията привлече и вниманието на Българската национална телевизия, която излъчи пряко предаване от Велинград в сутрешния си блок на 29 януари.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола