Велинград - online - Кръгово ли е движението в центъра на Чепино? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Кръгово ли е движението в центъра на Чепино?
Публикувано 2015-02-12 17:48:39 от Темпо

На този въпрос едва ли могат да отговорят и водачите на МПС, които минават всеки ден през централния площад “Македония” в кв. Чепино. Причината е колкото ясна, толкова и странна! Липсват пътни знаци, които да показват недвусмислено, че преминаването на превозни средства около паметника на площада трябва да се извършва по изискването на задължителния знак “Кръгово движение”. А въпросното кръстовище наистина е нужно да бъде посочено като място за кръгово движение, защото е доста натоварено и в неговия район има две автобусни спирки.

Към площад “Македония” се включват 5 улици, а на 4 от тях (това са улиците “Цанко Церковски”, “Д-р Дошкинов”, “Димтър Благоев” и бул. “Съединение”) не е поставен знак “Кръгово движение”. Единственото място, където стои такъв знак, е на ул. “Добри Чинтулов”. Това е знак Г13, който попада в групата на задължителните знаци с кръгла форма, синя основа и бели стрелки. Все пак го има, но е само един! За шофьорите, които влизат на площада от останалите 4 улици кръстовището трябва да се регулира със знака за кръгово движение. Но в момента това не е така и шофьорите не са информирани. Тази неуредица (пропуск или недоглеждане) създава условия за възникване на ПТП, заради неспазването на кръговото движение, което пък не е сигнализирано с необходимите знаци. Много често се наблюдава навлизане на автомобили в платна, които са забранени.
Проблемът допълнително се усложнява и от още няколко факта. Около паметника има стоянка на таксита и пространство, което се ползва за паркиране. Натрупването на много коли, заедно със спрели на спирките автобуси, води до стесняване на уличните платна и когато не се спазва кръговото движение, възникват нежелани ситуации. Това затруднява и пешеходците, които не знаят откъде ще ги изненада някой автомобил с водач, решил да мине по-напряко! От друга страна по уж еднопосочните улици “Братя Маврикови” и “Димитър Благоев” се случва да влизат коли, които се движат насрещно, идвайки или отивайки към Клептуза. По тези улици има знаци, които забраняват влизането, но част от тях напълно умишлено са свалени (откраднати или унищожени) от недобросъвестни хора.
Наложително е да се вземат мерки за регулиране на това кръстовище като кръгово, за да се предотвратят бъдещи нежелани пътни инциденти. Според Наредбата за организацията и безопасността на движението в община Велинград поставянето на пътната маркировка, пътните знаци и пътните светофари, реда и условията за тяхното ползване, става по проекти за организация на движението, изработени съгласно издадените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството наредби. За тези цели се изготвя Генерален план за организация на движението (ГПОД), който се разработва за цялата територия на Велинград или за част от нея - район, зона, жилищен комплекс и обхваща всички комуникационно-транспортни площи, обслужващи движението на ППС, превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, пешеходното и велосипедното движение и паркиране, и е със срок на валидност 5 години.
ГПОД се съгласува с Общинската комисия по безопасност на движението и се внася за разглеждане и приемане от Експертния съвет по устройство на територията при Община Велинград, при условията на Наредба № 1 на МРРБ от 2001 г. Промени в съществуващата организация на движението се извършват по предложение на Община Велинград, по проект, съгласувано с ОП и “Пътна полиция” - КАТ” на РПУ - Велинград.
При толкова подробно разписване на отговорностите се надяваме изброените институции органи да вземат отношение и да намерят работещи решения по темата.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай