Велинград - online - В борбата с рака: ранна диагностика и имунизация 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В борбата с рака: ранна диагностика и имунизация
Публикувано 2015-02-12 17:51:31 от Темпо

По повод 4 февруари - световен ден за борба с рака, Регионалната здравна инспекция - Пазарджик отчете, че през 2013 г. в нашата област са регистрирани общо 9842 злокачествени новообразувания. Болестта е засегнала 6244 жени и 3598 мъже. От тях 1160 са новооткрити: 623 мъже (5 момчета) и 537 жени (1 момиче) Най-разпространени сред новорегистрираните случаи са ракът на храносмилателните органи - 268, на дихателните органи и гръден кош - 157, меланоми и други злокачествени новообразувания на кожата - 181, на млечната жлеза - 126. При децата болестта поразява най-често на костите, кожата и лимфите.

Медиците напомниха, че сред причините за появата и развитието на туморните заболявания са: тютюнопушенето, ниската физическа активност, наднорменото тегло, затлъстяването, инфекциите, замърсената околна среда и др. Установено е, че 1/3 от раковите заболявания са предотвратими, като най-ефективната и дългосрочна стратегия за борба с рака са ранната диагностика и скринингът. Най-важното за ранната диагноза е самонаблюдението. При появата на симптоми като например стомашен дискомфорт, кашлица и тежест в гърдите, промяна на теглото без причина, е необходим незабавен преглед при лекар-специалист. Проектът „Спри и се прегледай” даде началото на мащабна процедура за скрининг на три от най-честите туморни локализации - рак на шийката на матката, на млечната жлеза и колоректален рак. По този проект 1586 жители на Пазарджик и населените места в областта се отзоваха на поканите и преминаха прегледи.
Данните показват, че повече хора са информирани за възможностите за профилактика на рака на маточната шийка чрез имунизационна защита на 12-годишните момичета. Регион Пазарджик се нарежда на 11-о място в страната през 2014 г. с постигнат имунизационен обхват 24%. А от 2015 г. Министерството на здравеопазването планира имунизацията да обхване и 13-годишни момичета.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води