Велинград - online - Сдружение “Западни Родопи” възражда идеята за кръст във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Сдружение “Западни Родопи” възражда идеята за кръст във Велинград
Публикувано 2015-02-12 17:54:37 от Темпо

Мнозина велинградчани си спомнят за идеята Велинград да посрещне новото хилядолетие с поставяне на голям възпоменателен кръст. 2000-та година отдавна е в историята, а темата за кръста отново е на дневен ред.
С днешна дата инициативата се възроди благодарение на Сдружението за развитие “Западни Родопи”. Още един поглед назад във времето: на 1 ноември 2001 г. на общо събрание членовете на тогавашния Клуб “Отворено общество” във Велинград взеха решение за закриване на клуба и за регистрация на новото Сдружение за развитие “Западни Родопи”.
Днес председател на сдружението е г-н Пламен Ангелов, преподавател по английски език в СОУ “В. Левски” и с него разговаряме за подновените усилия за издигане на кръст във Велинград.
В периода 2000-2001 г. Клуб “Отворено общество” е събрал средства за изграждане на възпоменателния кръст чрез продажбата на календари. След като идеята не бе осъществена, събраната сума е внесена в банка и с лихвите днес парите възлизат на 3300 евро. Това са дарения за кръста и сега е време да бъдат използвани по волята на дарителите.
Представители на сдружението вече са провели срещи с кмета на общината Иван Лебанов, който е изразил подкрепа за идеята и готовност общината да помага за поставянето на кръста.
Обсъдени са различни варианти за избор на най-подходящото за целта място. Първоначалните намерения възпоменателният кръст да бъде поставен на връх Острец остават трудни за реализация. Вече има път до върха, но за да се вижда кръстът, той трябва да бъде достатъчно голям. А до новопостроената църква “Свети Георги” няма толкова площ, колкото ще е нужна за неговия монтаж и укрепване.
Огледан е и вариант за поставяне на кръста в местността Попин камък, каквито планове имаше и през 2000 г. Там основните трудности са две. Първата е, че теренът е държавен горски фонд и ще трябва да се мине през дълга и трудна процедура за преотреждане. Втората пречка е, че ако е на Попин камък, кръстът няма да се вижда от посока Велинград, защото ще бъде скрит от високите дървета.
Внимателно е премислен вариант кръстът да бъде на входа на Велинград, където ще посреща и изпраща гостите и жителите на курорта. Общината разполага със свои места, но разстоянието между асфалтовия път и жп-линията е малко. В същото време над терените минава далекопровод, което сериозно би затруднило изграждането на конструкцията.
В момента инициаторите са се спрели на идеята кръстът да бъде монтиран в близост до хотел “Бор” - на свободната площадка, отредена за общински паркинг. Мястото осигурява добра видимост, достъпът до него е изключително лесен, намира се на оживен път, по който постоянно минават много туристи и велинградчани. Теренът е общински, така че думата ще има Общинският съвет. От сдружение “Западни Родопи” са изпратили писмо до кмета и Общинския съвет и се надяват темата да влезе в дневния ред на редовната сесия за февруари. Ако съветниците одобрят избраното местоположение и преобразуват терена, то работата може да стартира максимално бързо.
Тъй като идеята все още е в начален етап, все още няма проект за бъдещия кръст. Г-н Лебанов е обещал съдействие от страна на главния архитект на общината Тодор Енев. И по този въпрос са обсъждани варианти за вида и големината на кръста, чиято височина да бъде минимум 20 метра, а по възможност - 33 метра.
За финансирането на инициативата отново ще бъде проведена дарителска акция и ще се разчита на съпричастието и отзивчивостта на велинградчани. Вече е разкрита банкова сметка на името на Сдружение за развитие “Западни Родопи”, ще се търсят и други начини за привличане на средства.
След като публикувахме информация за възраждането на идеята за възпоменателния кръст, в редакцията на “Темпо” дойде художникът Борис Костов. В навечерието на новото хилядолетие той вложи много лични усилия и творчески труд в създаването на модел за кръста, в популяризиране на идеята в национален мащаб и събиране на дарения за нейното осъществяване. Г-н Костов донесе множество документи за дарени средства за кръста. Редакцията пое ангажимент, че ако получи отчет за събраните дарения от тогавашното сдружение “Възпоменателен кръст Велинград”, този отчет ще бъде своевременно публикуван. Така ще отговорим и на интереса на велинградчани, които с право питат какво става с парите, дарени за кръста преди 15 години.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води