Велинград - online - Предлагат смяна на управителя на общинската болница 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Предлагат смяна на управителя на общинската болница
Публикувано 2015-02-12 18:02:06 от Темпо

Съветникът от ГЕРБ Валентин Бозев, който положи клетва на сесията на 29 януари, на 4 февруари 2015 г. е внесъл проекто-решение за освобождаване на управителя на общинската болница д-р Атанас Ташев. Точката ще бъде разгледана на извънредна сесия на Общинския съвет на 10 февруари.

В мотивите си вносителят е посочил, че има възможност общинското дружество “МБАЛ-Велинград” ЕООД да изпадне в състояние да не може да сключи договор за 2015 г. със Здравната каса и да не може да осъществява в пълен обем основния си предмет на дейност. Причина са тежкото финансово състояние на болницата, непрекъснато увеличаващите се задължения към основни доставчици, голям брой съдебни дела и наложени запори на сметките (включително предстоящи такива). Управителят д-р Ташев е обвинен, че не се справя със задачата да въведе в експлоатация новата медицинска апаратура, която болницата придоби по европейска програма. Посочено е още, че на здравното заведение са наложени голям брой глоби от компетентни институции и че се повишава недоволството на колектива. Мотив е и “най-вече невъзможността на сегашния врид управител да постигне споразумение с дружества контрагенти на болницата, собственици на необходима и задължителна за дейността на здравното заведение апаратура”. Според вносителя Валентин Бозев взети вкупом, това са предпоставки “МБАЛ-Велинград” да не може да сключи договор със Здравната каса за 2015 г., което би имало абсолютно негативни последици за цялата община и околните населени места. Затова се налага по необходимост Общинският съвет като ръководен орган да разгледа реално съществуващия проблем.
Проекто-решението се състои от четири подточки: Общинският съвет приема за обезпокоително и тревожно настоящето финансово, кадрово и техническо обезпечение на дружеството; освобождава от длъжност врид управителя д-р Ташев; избира нов врид управител (име не е посочено) до провеждане на конкурс и задължава кмета да сключи договор за управление с новоизбрания.
Д-р Атанас Ташев е временно изпълняващ длъжността управител на общинската болница от есента на 2008 г. Той пое управлението, след като през пролетта на същата година тогавашният Общински съвет освободи от поста дългогодишния управител д-р Йорданка Савова. За няколко месеца на длъжността бе избран д-р Весел Хърльов, след което врид управител стана д-р Ташев. Във времето от 2008 г. до момента общинската болница премина и устоя на поредица от трусове, най-тежките от които бяха напускането на голям брой лекари и медицински персонал, които отидоха в частната “Здраве” и атаките за приватизация на общинската болница.
Потърсихме д-р Ташев за коментар по повод внесения проект за неговото освобождаване от поста. Той бе категоричен, че няма никаква опасност общинската болница да не сключи договор за 2015 г. със Здравната каса. Точно обратното - болницата е подала искане не за намаляване на клиничните пътеки, а за увеличаване с 3 нови в Кардиологичния сектор, които могат да бъдат утвърдени благодарение на новата апаратура. “Очакваме по-добър договор за 2015 г., с по-голям обем дейности”, каза д-р Ташев и посочи, че в момента има само един запор, който не пречи на болницата да се разплаща. Той заяви, че отчетът за 2014 г. ще покаже по-добър баланс от предишни години и по-малка загуба, която основно се дължи на лечението на неосигурени пациенти, обслужването на Спешната помощ и амортизации. Общинската болница има задължения, включително наследени, но те се разплащат постепенно. Д-р Ташев подчера, че получената по европейски проект апаратура отдавна работи и е по-трудно единствено с рентгеновата апаратура, за която се чакат лицензионни срокове. Важно е да се знае, че медицинската апаратура е предадена на дружеството с Акт 15, а не с Акт 16 за въвеждане в експлоатация.
Д-р Ташев е убеден, че в случая се прокарват бизнес интереси: “Милея за болницата и не се притеснявам за себе си, а за състоянието на болницата. На Тиков не се дадохме, а сега идват нови интереси за разпарчетосване на болницата и за продажба и приватизация. Точно това би довело до сериозен социален проблем в общината, особено за пациентите без здравни осигуровки. Защо не станаха смени на управителя, когато бяхме в калта, а атаките започнаха сега, когато болницата се стабилизира?” Врид управителят изрази готовност да представи пълен набор документи за състоянието на здравното заведение пред комисиите и сесията.
От 2008 г. насам нито тогавашният, нито настоящият Общински съвет счетоха за нужно да обявят и проведат конкурс за управител на общинската болница. В този случай двата последни местни парламента не пожелаха да поемат своята отговорност на собственици и управлаващи общинските дружества или просто нямаха свой човек за горещия стол на управителя на “МБАЛ-Велинград”. Сега също се предлага само избор на врид управител, но няма проекто-решение за обявяване на конкурс. Предстои да видим дали ще остане в сила правилото “Всичко временно е постоянно” или този път е намерен фаворит и ще станем свидетели на бърз конкурс в рамките на мандата на настоящия Общински съвет.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай