Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ: ЗА И ПРОТИВ ВОЛФРАМОВАТА МИНА: Мината е потосмукателна система 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ: ЗА И ПРОТИВ ВОЛФРАМОВАТА МИНА: Мината е потосмукателна система
Публикувано 2015-02-12 18:09:55 от Темпо

В бр. 4/27.01.2015 г. на “Темпо” публикувахме статията на инж. Вълков “Волфрамов апокалипсис за велинградски регион”. Това е обещаното продължение по темата за обещаваните работни места и заплати в бъдещата волфрамова мина.
Концесионерът “Ресурс-1” ще осъществява подземния рудодобив в “Грънчарица център”, като наеме и назначи на трудов договор общо 200 (двеста) човека. Вече от уста на уста се носят приказки, че броят на работниците ще е 700 души и за вероятните заплати се стига от 1500 до 2000 лева.

Работата под земята в условията на рудник е напълно непозната за жителите на община Велинград. Ето защо се опитвам да поясня някои положения за работни места и възнаграждения.
В рудника миньори са само назначените и работещите на забоите. Миньорите получават трудово възнаграждение от заработка - кой колкото заработи. Всички останали са подземни помощни работници от най-различни специалности, дейности и видове работи. За всеки забой има проект и план на дупките, които се пробиват. Миньорите са длъжни да спазват проекта, защото от това зависи производителността на отбитата минерална маса. Пробивно-взривните работи на забоя са много специални, изискват майсторство и опит, извършват се с много високо производителни и скъпи машини с голяма точност. Немислимо е до тази техника да се допуснат хора без подземен опит. Наивно е мъжете от околните места да разчитат на забойна работа. Особено майсторство и опит трябват и за вертикалните проходки, наречени комини. “Коминджиите” монтират стълбите и площадките в комините, които трябва много време да са изправни и годни.
С други думи: за работна ръка от местното население ще важи принципът “А дано, ама надали” за миньорски работни места. Миньорите винаги взимат най-големите възнаграждения в рудника. Обещаваните заплати ото 1500 лева ще се заработват от тях, но с много усилия, майсторство и опит. За всички останали работници под земята ще се дава възнаграждение съгласно трудовия договор. За електротехниците се изисква специално електротехническо образование, подземните машинни шлосери трябва да имат опит и знания по пневматика и пневматични машини. За подземни електротехници и машинни шлосери изискванията са големи и отговорни. Трудно ще се приемат по тези специалности местни кадри. В подземната обогатителна фабрика вероятно ще има повече спомагателни работници, които са с малки заплати.
Като цяло от обявените от концесионера 20 работни места в презентацията е казано, че 70 места са инженерно-технически персонал и административно-управленски персонал. Остават 130 места, ка които местни хора ще има вероятност да бъдат наети и да постъпят на работа.
В презентацията си концесионерът обещава заплати от 1500 лева, като така води разговора, че се разбира за всички, а не за някои. За светлото бъдеще те дават сравнение с Австрия, където при техните условия се добива същата руда. Заплата от 1500 лева, пресметната в часова ставка е 5.2 евро на час. Там в Астрия дори метачите не вземат такава заработка, защото минималната часова ставка е 7.8 евро на час.
Волфрамът е борсова стока. Независимо от производителя цената е еднаква за всички. И българи, и австрийци ще продават на една и съща цена. На австрийците разходите за получаване на единица продукция са по-големи (само заплатите са в пъти по-големи). Никой австриец няма да влезе под земята за българска заплата! Тук концесионерът има по-малки разходи и по-висока печалба. Ще дават такива заплати, защото не са социална организация, а печалбари. Това е потосмукателна система!
В презентацията беше казано, че ако има подходящи кадри, те ще се наемат на работа. Но тези “подходящи кадри” ще се преценяват не в кръчмата на Кръстава, а в кабинета на работодателя. Защото и хлябът, и сиренето са у него.
инж. Емил Вълков

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България