Велинград - online - Водата поскъпва с 11 стотинки 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Водата поскъпва с 11 стотинки
Публикувано 2015-02-12 18:12:53 от Темпо

“ВКТВ” поиска цена 0.72 лв/куб., ДКЕВР разреши 0.68 лв/куб.
Цената на водата, доставяна от общинската фирма “ВКТВ” ЕООД Велинград, се повишава. След закрито заседание на 30 януари Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) утвърди новите цени, които влизат в сила от 1 февруари 2015 г.

От 2008 г. до момента жителите на община Велинград заплащаха по 0.59 лв/куб. вода (0.49 лв/куб. за доставка на вода и 0.10 лв/куб. за канал). От “ВКТВ” поискаха цената да бъде увеличена с 13 стотинки и да стане на 0.72 лв/куб. (0.60 лв/куб. за вода и 0.12 лв/куб. за канал). Държавният регулатор обаче прие увеличение с 9 стотинки и занапред ще плащаме по 0.68 лв/куб. (0.56 лв/куб. за вода и 0.12 лв/куб. за канал). Всички посочени цени са без ДДС, защото така са направени разчетите на “ВКТВ” и ДКЕВР. Де факто потребителят ще заплаща по 0.82 лева за кубик вода.
В решението на ДКЕВР се посочва, че на база представените данни от 2013 г. “ВКТВ” Велинград продължава да бъде в относително лошо финансово състояние с висока степен на задлъжнялост и ниска платежоспособност за обсужване на задълженията. Отчетено е, че събираемостта на вземанията е била под средната за сектора, а собственият капитал на дружеството не е достатъчен за инвестиционна дейност. От ДКЕВР не приемат посочените общи прогнози за годишни разходи, намаляват част от тях и така се стига и до утвърдената по-ниска цена в сравнение с исканата от “ВКТВ”. Комисията се е запознала и с възражението на кмета на община Велинград Иван Лебанов, според когото фирмата има резерви за запазване на цената на водата на досегашното ниво.
В същото време “ВКТВ” Велинград е едно от малкия брой ВиК дружества в страната, които изобщо са успели да преминат тежката процедура и да убедят ДКЕВР в нуждата от увеличаване на цената на водата. На база данните за средното месечно потребление според управителя на “ВКТВ” ЕООД Борис Голомехов средната сметка за вода на домакинство ще се увеличи между 1.50 и 2 лева.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води