Велинград - online - Валентинки, Св. Трифон и Задушница - изберете сами! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Валентинки, Св. Трифон и Задушница - изберете сами!
Публикувано 2015-02-17 09:27:27 от Темпо

14 февруари - една дата, един ден, но с различни посоки и послания, с различно съдържание и смисъл според това, което се е случвало или се случва сега.
Преди 15 и повече години у нас никой не се сещаше и не отбелязваше празника на влюбените или Св. Валентин, както се прави сега. С помощта на медийни атаки иь известна доза чуждопоклонничество постепенно ни беше наложено да слушаме отвсякъде за този изкуствено внесен празник.
Потвърждение за неговата неуместност в нашия живот е и фактът, че тази година Св. Валентин съвпадна със Задушница! Проблемът не е само в това, че този празник е католически, по-скоро е в това, че се използва със светски цели и то най-вече комерсиални. Има доста бизнес и търсене на печалба в него с масовото предлагане на всякакви стоки и атрибути, наречени “валентинки”, от сорта на играчки, сувенирчета, балони, сърчица, амурчета и т.н. Най-податливи към темата за любовта естествено са младите, които най-активно се включват в празнуването на Св. Валентин. И се оказва, че за него знаят повече, отколкото за нашия български Св. Йоан Рилски! Няма лошо, ще кажат някои, но защо едното да е за сметка на другото?
Св. мъченик Трифон се отбелязва по стар стил на този ден в православния календар (по нов стил е на 1 февруари). Народът ни е прикрепил към неговото име и едно Зарезан, за да го свърже с традиционното за това време от годината подрязване или зарязване на лозовите пръчки. В житието на Св. Трифон няма и намек за някаква връзка между него и подрязването на лозите, гроздето и виното. Но в народната традиция така е останало. Може да не е много православно, но си е чисто българско!
Задушница - ден, в който се почита паметта на мъртвите и се молим за упокой на техните души. Имат ли нещо общо и как да се съчетаят двата празника с почитта към починалите ни близки хора? Любовта, виното и смъртта са част от живота и всеки може сам да прецени кое в даден момент е важно за него, кое е ценно и кое е значимо.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай