Велинград - online - Цар Карнавал и царица Гаганица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Цар Карнавал и царица Гаганица
Публикувано 2015-02-17 09:41:24 от Темпо

“Карнавалът е цар на Европа”, гласи мотото на фестивален проект. То важи с пълна сила през февруари - месецът, който бележи началото на Великите пости, предшестващи Възкресение Христово. Карнавалът царува както във Венеция, така и в близкия гръцки град Ксанти. Карнавалната фиеста се вихри с пълна сила и на други континенти - в бразилската столица Рио де Жанейро и в най-френския американски град Ню Орлиънс.

Във Велинград такъв карнавал няма, но се пази дълголетна традиция - вместо цар Карнавал си имаме царица Гаганица. Тази година ще запалим огньовете от хвойна на 22 февруари, когато се пада църковният празник Сирни Заговезни, свързан с даването на прошка и началото на великденските пости.
В навечерието на празника Историческият музей направи в няколко училища във Велинград ателиета за изработване на кукерски маски. В часовете по изобразително изкуство петокласници и шестокласници от СОУ “В. Левски” и СОУ “Св.св. Кирил и Методий” видяха филм за кукерските игри, подготвен от Регионалния исторически музей в Ямбол. В момента ямболският музей гостува във Велинград с изложбата “Кукерските игри - феерия от багри, магия и мистерия”. Експонатите задават образец на маски, които учениците се стараят да изработят собственоръчно. С коментар, напътствия и съвети помага етнологът от нашия музей Георги Куманов. Под негово ръководство ученици от ОУ “Христо Ботев” тази седмица ще правят кукерски маски и в ателието в музея, а идеята е маските да гонят злото на голямата гаганица в центъра на Каменица на Сирни заговезни. След дълго прекъсване за първи път през 2013 г. край огъня в Каменица отново видяхме маскирани хора, а ателиетата за кукерски маски също работят за възраждането на традицията.
В празника Сирни заговезни има два елемента, които трябва да бъдат застъпени едновременно, обяснява г-н Куманов. Първият е кукерската маска, която гони лошите сили, помисли и намерения. Тя е елемент от карнавалната философия поне в един ден от година да бъдеш друг и различен. Вторият е свързан с бъдещото плодородие и с пречистването с огън. Това е дълбокият смисъл на гаганицата, която със силата на огъня пречиства душите и сърцата на хората. В Каменица все още, макар и рядко, се среща обичаят в понеделника след Сирни заговезни кухненските съдове да се мият с пепел, за да не останат по тях следи от животински мазнини в началото на Великия пост. Близък по смисъл е католическият обичай “пепелна сряда”, където пепелта също е знак за пречистване.
Чие “гаро” ще е най-голямо тази година, огънят на махала ще гори най-високо ще видим тази неделя. Да не забравяме, че на този празник злото се гони и с прошка - без маска, от сърце.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай