Велинград - online - Опитът за смяна на управителя на болницата приключи с “брак по сметка” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Опитът за смяна на управителя на болницата приключи с “брак по сметка”
Публикувано 2015-02-17 09:56:00 от Темпо

На извънредната сесия на 10 февруари бе разгледано предложението за освобождаване на управителя на общинската болница д-р Атанас Ташев. То бе направено от общинския съветник от ГЕРБ Валентин Бозев, който обаче още в самото начало на дебатите оттегли внесените точки за освобождаване на д-р Ташев и избор на нов временнно изпълняващ длъжността. Вместо това съветникът поиска да бъде гласувано решение, с което председателят на Общинския съвет да бъде задължен да обяви конкурс за избор на управител на “МБАЛ-Велинград”.

Решение за обявяване на такъв конкурс е взето през декември 2014 г. от Оперативното бюро на Обинския съвет, каза Дияна Кехайова. Тогава съветниците са преценили, че е най-добре конкурсът да бъде обявен през месец март, когато ще е ясен годишният финансов отчет на дружеството.
Пред съветниците и колеги от болницата, дошли в залата да го подкрепят, д-р Ташев изрази възмущение от посочените от вносителя на точката мотиви. Той подчерта, че не може да се говори по такъв начин в публичното пространство, че общинската болница е в колапс и не може да сключи договор със Здравната каса и ще има такъв дори с по-голям брой клинични пътеки. Според него причината са настъпени бизнес интереси, които трябва да се гонят с друг управител. Д-р Ташев благодари на всички, които са помагали на болницата да върви нагоре, така че в момента “МБАЛ-Велинград” е на четвърто място в класацията на общинските здравни заведения в страната и ще приключи 2014 г. със загуба около 20 000 лева, което не се е случвало през последните години. Неволно обаче д-р Ташев засегна с думите си съветниците от ДПС, Али Мареков реагира остро и напомни, че ДПС не е са тръгнали да свалят управителя и винаги са защитавали общинската болница като такава. В крайна сметка д-р Ташев се извини на групата на ДПС. Кметът Иван Лебанов също подчерта, че болницата не е в агония, както се твърди от вносителя и че настоящият управител е укрепил болничното заведение кадрово, защото е започнал с 15 лекари, а сега са 50.
Отношение по темата взе светникът от ГЕРБ д-р Жеко Чешмеджиев, към когото колеги съветници отправиха директен въпрос дали иска да става управител на общинска болница. Той обясни, че проблемът е започнал преди Нова година, когато д-р Ташев еднолично е прекратил договора между “МБАЛ-Велинград” и дружество “Вели Медикус” (то бе създадено от лекари от общинската болница първоначално за закупуване на рентген, който бе крайно необходим на болницата, а след това дейността се разшири и с едноименния Диагностично-консултативен център). “За да върви работата, трябва да има разбирателство между болницата и “Вели Медикус”, подчерта д-р Чешмеджиев. Д-р Весел Хърльов посочи сумите, които общинска болница дължи на “Вели Медикус” по договор: 45 136 лева за 2013 г. и 185 000 лева за 2014 г. Той също каза, че в момента отношенията между двете дружества не са изгладени.
“Много неща са сбъркани и ние ги сбъркахме”, обобщи съветничката Екатерина Каферинова. Тя се върна към времето, когато общинската болница бе поставена на колене и не можеше да подпише договор със Здравната каса. Тогава лекари решиха да спасят общинската болница, включително от атаките на конкурентната болница на д-р Тиков, като закупиха нужната рентгенова апаратура. “Истината обаче е, че подписаният тогава договор между “МБАЛ-Велинград” и “Вели Медикус” е, меко казано, заробващ за общинската болница”, каза г-жа Каферинова. Като грешка на д-р Ташев тя посочи, че е решил да действа сам и не се е консутирал с принципала - Общинския съвет, преди да подаде иск за разваляне на този договор. Има само един път и той е болницата да се разбере с “Вели Медикус”, като и двете дружества направят отстъпки, препоръча Ек. Каферинова и сравни ситуацията с брак по сметка, в който вече няма чувства, но партньорите трябва да се търпят. Тя отчете и вината на общинските съветници, че толкова години управителят на болницата бил е временно изпълняващ длъжността и че трябва да се прави конкурс. Г-жа Каферинова се обърна и към д-р Чешмеджиев с думите, че той се гласи да стане управител, но защитава не общинската болница, а частното дружество “Вели Медикус”.
“Не е важно дали аз ще ставам управител, а да няма конфронтация и напрежение”, отговори д-р Чешмеджиев. В защита на “Вели Медикус” се изказа и д-р Чавдар Калъчев, който обясни, че това дружество не е паразит, а дава допълнителен шанс за увеличаване заплатите на лекарите в общинска болница, но без да се ощетяват пациентите.
Съветниците гласуваха решение, с което задължават през месец март 2015 г. председателя на местния парламент да стартира конкурс за избор на управител.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай