Велинград - online - Общински фонд ще помага на онкоболни деца и бездетни семейства 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общински фонд ще помага на онкоболни деца и бездетни семейства
Публикувано 2015-02-17 10:05:25 от Темпо

Община Велинград сложи началото на нова форма за социална политика. При гласуването на бюджета за 2015 г. кметът Иван Лебанов направи предложение, а общинските съветници единодушно подкрепиха създаването на общински солидарен фонд. За учредяването на фонда бяха заделени 30 000 лева, с които общината ще помага за лечението на деца с онкологични заболявания и бездетни семейства.

Подобна практика съществува от години в различни общини, които имат финансовата възможност и воля да се включат в решаването на тези два тежки проблема. Във Велинград обаче това е първата крачка от дълъг път, който трябва да бъде извървян.
Веднага след извънредната сесия на сайта на общината бяха качени проекти за два правилника. Първият правилник урежда условията, по които ще се отпускат финансови средства за лечение на онкоболни деца. Проектът предлага на такава помощ да имат право деца с постоянен или настоящ адрес на територията на община Велинград от минимум 3 години. Ще бъде въведен и критерий за доходите на родителите и семействата. Средствата във фонда ще се натрупват от общинския бюджет, дарители, благотворителни кампании, отчисления от възнаграждения на хора, решили да проявят солидарност и др. За тяхното разпределение ще отговаря комисия, в която се предлага да участват общински съветници, представители на Общинска администрация, медици, общинска болница, а със съвещателен глас могат да ес включат граждани, неправителствени организации и др.
Вторият проект за правилник е за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми. И тук ще важи правилото кандидатстващите за помощ да имат адресна регистрация в общината от поне 3 години. Има и други изисквания: да нямат данъчни и други задължения към държавата и общината, да бъдат здравноосигурени, да са пълнолетни, да представят документи за доказан стерилитет и да отговарят на редица медицински критерии. Всеки заявител ще може да подаде молба за не повече от 1000 лева, предвижда проектът. Комисията, която ще отговаря за разпределянето на средствата, ще бъде сформирана на посочения по-горе принцип.
В момента по публикуваните от общината проекти могат да бъдат подавани мнения и предложения от страна на граждани и организации. Двата правилника ще бъдат разгледани и гласувани от Общинския съвет на редовната сесия на 26 февруари.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола