Велинград - online - Среща с изкуството и мистиката на Тибет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Среща с изкуството и мистиката на Тибет
Публикувано 2015-03-03 23:16:43 от Темпо

Във връзка с китайската Нова година на дървената овца велинградският музей посрещна и подреди в голямата си зала гостуващата изложба на Исторически музей - Димитровград “Изкуството на Тибет”. Тази експозиция е подарена на музея в Димитровград през 2011 г. от извънредния и пълномощен посланик на Китайската народна република в България.

Изложбата ни запознава с мистиката на Изтока с помощта на повече от 100 старинни предмета, свързани с бита, религията и културата на Тибет. Сред експонатите са маски на демони и пазители на богатства, символ на тибетския будизъм. Представени са и ленти сутра, които и сега са задължителен елемент от декора на будистките манастири.
Специален интерес представляват и “танки”-те. На тибетски език “танка” означава цветен бродиран или рисуван свитък от плат, коприна или хартия. Това е вид картина, характерна за тибетската култура. Танка пресъздава главно обичаите на обществото и засяга различни сюжети, основно религиозни.
Изложбата включва и автентичен интериор на тибетския дом, в който задължително присъства “чема”, т.е. кутия за съхранение на ечемик, гравирани култови плочки, които се изнасят пред дома за тибетската нова година, както и бижута, дело на старите тибетски майстори на ювелирното изкуство.
Изложбата показва предмети, близки до бита на старите българи. Известни са вече и теориите на някои специалисти, че нашата прародина води началото си от високопланинските земи в Азия.
Интересни са и представената танка, изобразяваща картина на диагностика на болести според цвета, мириса и съдържанието на урината; сценичен костюм от опера “Венба”; мъжки костюм с леопардова кожа и женски носии от миналото на тибетското общество, показващи йерархията през отдавна отминалите времена.
Сред експонатите е и пагода-бодхи, която е служила за съхраняване на мощите на монасите. Тя е висока 1 м. и е обвита в шарфове от 5 цвята - жълт, зелен, червен, бял и син, които символизират петте вида мъдрост на Буда. Експонати на изложбата са и черепи на овца, коза и антилопа, както и внушителните музикални инструменти тончен, високи 3 метра, които издават специфичен звук на ревящ слон. Изложбата ще гостува на Историческия музей от 25 февруари до 25 април 2015 г.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола