Велинград - online - НОВА КНИГА: Лакърдии от доброто старо време 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

НОВА КНИГА: Лакърдии от доброто старо време
Публикувано 2015-03-03 23:21:57 от Темпо

Внукът Никола Борисов Тодев събра в една малка, но написана с много любов и уважение книжка лакърдиите на своя дядо Никола Георгиев Тодев. Заглавието подчертава: това не са дълги и подробни спомени в минало време, а лакърдии - думи, приказки, шеги, чието остроумие и хумор са надживели времето...

Едва ли има по-точен начин да се нарисува портрета на Никола Георгиев Тодев, появил се на бял свят през 1877 г. в Банско като осмото от общо 11 деца в семейството на Георги и Катерина Тодеви. Брат е на героя от Илинденско-Преображенското въстание Радон Тодев, съвсем млад участва в комитски дела на ВМОРО, напуска все още поробеното Банско и работи по новостроящи се жп-линии в свободна България, идва в село Лъджене и започва работа като келнер в хана на Героги Рабаджиев-Банскалията. Предприемчивият ум му помага да се сдобие със собствена къща на чаршията в село Чепино-Баня, до която отваря фурна за хляб. Взима за съпруга мома от сой - банскалийката Елена Миленова, с която имат три деца - Александър (Санде), Люба и Борис.
Бил е от онези далновидни жители на Чепинското корито, които отрано са прозрели, че бъдещето е в туризма - през 1929 г. построява до езерото Клептуза и жп гара Чепино 4-етажен хотел по проект на известния архитект Н. Агански и с любов го нарича хотел-градина “Природа”. В хотела работи цялата фамилия, успяват да си създадат добро име и авторитет, да свъртят редовна клиентела, а през 1935 г. имат честта в хотела да гостува лично Н. В. цар Борис III при откриването на новата жп-линия.
С идването на 9 септември 1944 г. всичко се обръща - “народната власт” отнема хотела и изгонва на улицата Никола Тодев и цялото семейство. Дядо Коле успява да надживее ударите и да остане широко скроен, духовит, честен, предприемчив и трудолюбив.
Докато бил жив, хората знаели, че където е дядо Коле, ще бъде весело, а много от лакърдиите му се предавали от уста на уста. За спомен на внуците ги записала Невена Тодева, майката на Никола Б. Тодев. А днес можем да прочетем някои от пълните с хумор истории в “Лакърдиите на дядо Коле”. Те разказват откъде идва изразът “Ще се пукнеш като Тодевата квачка”, защо е нарицателно “Тодевото дете”, какъв е легендарният “телеграф от кървавици”, каква е тайната на виното семкач. Дядо Коле знаел как да се пазари и с продавачи евреи, и с файтонджии; знаел как с духовита приказка да сложи на място комунисти активисти; знаел как да възпита децата и цялата си рода на труд и предприемчивост. Имал е и собствена рецепта за дълголетие: “А дядо Коле до дълбоки старини си пийваше по едно менче червено домашно вино, без никога да се напие. Това правеше един път на ден, по обедно време, задължително със солидно мезе кървавичка, суджук или дванайсет яйца. Вечер заблажваше с по едно локумче. Режим на хранене в пълно противоречие на днешните разбирания за здравословни диети. Умря бел, та червен, без да е ползвал през живота си хапчета и лекарство”.
От човек остават делата и словата, пише внукът Никола Тодев. За да останат, някой трябва да ги съхрани по начина, по който го прави малката книжка, пълна не просто с лакърдии, а с уроци за живота. И то уроци, каквито може да даде един “човек от доброто старо време” - така го нарича не само внукът му, такъв е останал дядо Коле в спомените на хората. Ако искате да прочетете историите и да се посмеете от сърце, потърсете “Лакърдиите на дяло Коле” в музея, в бизнес-центъра и библиотеките във Велинград.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай