Велинград - online - ПРЯКА РЕЧ: Нов дълг - браво! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ПРЯКА РЕЧ: Нов дълг - браво!
Публикувано 2015-03-03 23:31:23 от Темпо

В света на икономиката и финансите правилното управляване на заемни средства е в основата на растежа и развитието. Няма нищо притеснително в това, че теглим нов заем, нито в неговия размер, а в неговото предназначение.
Ясно е, че когато харчим повече, отколкото изкарваме, следва да теглим заем, но не навлизаме ли в опасна спирала на задлъжняване без да подпомогнем производството и бизнеса като цяло? Добре е да използваме поне 2 млрд.
лева за подпомагане на малкия и среден бизнес. Нали целта е да започнем най-накрая да вдигаме жизнения стандарт на българския народ и да вкараме икономиката в режим на прогресивно нарастващ темп на развитие? Как точно да направим това?
Живеем в условия на демократичен капитализъм или поне така искаме да бъде, следователно държавата не може директно да създава производство и бизнес цикъл. По-скоро следва да осигурява благоприятна среда, стимули и да се дистанцира колкото се може повече от взаимоотношенията между отделните бизнес субекти на пазара. Има механизъм, чрез който може много лесно и успешно да внедри тези пари в икономиката. Българската банка за развитие за какво ни е, ако не я използваме за управлението на тези 2 млрд. лева?
Следва да се създаде фонд за малкия и среден бизнес, който да бъде разпределен на портфейлен принцип и да има няколко предназначения:
1) Директно да кредитира фирми в предварително подбрани приоритетни области;
2) Да субсидира ключови отрасли, но само фирми в сегмента малкия и среден бизнес;
3) Да гарантира допълнително обезпечаване на кредити на малки и средни и фирми, за да могат да получават финансиране от други търговски банки на пазара;
4) Да гарантира изплащането на задължения на закъсали фирми пред техни кредитори.
Последните две мерки са належащи, тъй като голяма част от способния и можещ предприемачески елит страда от липса на достъп до кредитиране. Това е така, защото вследствие на глобалните икономически сътресения голяма част от тях имат лоша кредитна история и/или не разполагат с достатъчно обезпечение, с което да осигурят финансиране за своята дейност. Разбира се, тук е много важно да се направи разграничение между недобросъвестните и другите, които са можещи, добросъвестни, но са пострадали от външни фактори.
При наличие на този фонд банките ще са по-смели и способни да увеличат своята кредитна активност, както и да променят някои от своите изисквания за кредитиране. Това ще създаде условия за развитие на тяхната дейност, защото в момента банките са задръстени с ликвидност и трудно намират добри проекти, които да финансират. Тези мерки ще допринесат за развитие и подпомагането на бизнеса ще става чрез използване на механизмите за преценка и управление на риска на цялата банкова система.
В нашите условия, където кредитите, раздадени на бизнеси и домакинства, са по-малко от 60 млрд. лева и БВП малко повече от 70 млрд. лева, тези стимули ще създадат невиждана активност. Нека да дадем стимул на производството, бизнеса и икономиката като цяло.
Николай Ников, икономист

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай