Велинград - online - Срамно ли е да си българин днес? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Срамно ли е да си българин днес?
Публикувано 2015-03-03 23:38:55 от Темпо

Дори когато мислено си задавам този въпрос, нещо отвътре се свива, започва да тежи. Замислям се какво наистина усещам, какво чувствам, когато се запитам какво е да си българин днес. Дали българинът не е човекът, пострадал от бедствията наскоро, дали е майката, на която са отвлекли детето, или пък възрастният човек, който чака с часове пред лекарския кабинет. Познато е на всеки. Заплатите са ниски, магазините са пълни с примамливи, но не достъпни за всички стоки. Големите - без работа, а младите се учат да живеят ден за ден и лесно.

Това ли е България ? Това ли е родината, в която сме се родили ? Въпросите са много, а отговорите болят. Но мисля, че всеки трябва да помни завинаги онова стихче : “... българин да се наричам, първа радост е за мене…”
Срамно ли е да си българин днес ? Дори въпросът е обиден. Кое е срамно, може би това, че някои забравят, че единствено в България можеш да бъдеш себе си, можеш да имаш свое място под слънцето, да не си чужденец, да си част от народа си .Само тук обичта е повече от злобата.
Не се срамувайте, че сте българи! Не задрасквайте България - “земя като човешка длан”, но топла, здрава , истинска. Нима с нещо можете да заличите първите думи на Отец Паисий, когато започва нашата история : “О, неразумний юроде…”, или да престъпите завета на хан Кубрат, че заедно сме по-силни. Можете ли да забравите Левски с неговото себеотрицание, да скриете от съзнанието си девиза на Ботев “Свобода и смърт”?!
Изсмейте им се - ето това е срамно! Ще пропуснете ли Вазов с неговия патриотизъм, Йовков с неговата дълбока обич към хората или Вапцаров с апостолската му решителност и саможертва?! Има и други такива - Смирненски с болезненото си съчувствие към “гаврошовците” по света, Яворов, Пеньо Пенев … Или пък не знаете, че българската армия е единствената в света, която не е губила бойно знаме, въпреки че е участвала във всички големи войни?!
И така…още ли се срамувате?! Забравяте, махате, триете, заличавате. Вие, които сте българи, искате или не. Вие сте техните наследници, не го забравяйте! Защото както всяко живо растение се нуждае от корените си, за да расте и да се развива, така и ние трябва да помним и обичаме България, да сме горди, че сме българи. Иначе защо сме дошли на този свят и как така сме се появили - без родина, род, родители и дом, без минало и без история? Та нали още когато ни кръщаваха, ни казаха: “Да минеш хиляди земи, но българин да си останеш”.
Сега ви приканвам: “Нека да сме българи, нека изберем България, заради прекрасната ни природа, заради езика и културата, заради смелите и силни герои, заради хората и болката в очите им… Да се гордеем, че сме българи дори заради киселото мляко и сиренето, баницата и ракията. Да се гордеем заради българските традиции, които дават сила, вяра и топлина, събират семейства и приятели, потушават войни. Нека да сме българи дори и заради болките и обидите, заради бездомните кучета. Да се гордеем, защото само тук сме у дома си, защото само в България слънцето е в усмивките на майките ни, в сърцата на хората. Само тук то се отразява в песните и танците ни, а звездите пазят сънищата ни и огряват мечтите ни!”
Венцислава Бормалийска, 10 б клас, СОУ “Св.св Кирил и Методий”
Есето е класирано на първо място в конкурс по случай Трети март - националния празник на България.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води