Велинград - online - “Пролетно хоро“ ще дефилира с развети български знамена 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Пролетно хоро“ ще дефилира с развети български знамена
Публикувано 2015-03-03 23:40:49 от Темпо

Велинград ще бъде за четвърти пореден път домакин на Националния фестивал за любителите на народни хора “Пролетно хоро”. Разговаряхме с Иван Пещерски, председател на сдружението със същото име, който сподели как върви подготовката и организацията за провеждането на това културно събитие.
- Г-н Пещерски, определена ли е датата за провеждане на фестивала?

- Според названието на фестивала “Пролетно хоро” винаги се стремим това да се случва в дните около идването на пролетта. Бяхме решили тази година това да бъде на 21 март. Оказа се обаче, че на тази дата ще трябва да се отработва почивния ден 2 март. Това наложи промяна в първоначалното ни намерение и преместихме деня на провеждането с една седмица по-късно, в събота на 28 март.
- Миналата година имаше рекорд по броя на съставите и участниците. Какви са очакванията сега?
- Да, наистина миналата година имаше 26 състава и групи за народни хора от цялата страна и повече от 700 участници. Сега очакваме между 25 и 30 състава, а точният брой на участниците ще стане ясен в деня на фестивала. Интересно е да се отбележи, че освен нашия танцов клуб “Надежда” с ръководител Надежда Камбурова, който е неизменен участник във фестивала, има и още една група, която винаги участва - изпълнителите на народни танци от софийското село Бистрица. Очакваме и нови участници, ще дойдат групи и състави от Враца, Лом и Шумен.
- Известно е, че мотото на фестивала е “Да му тропнем в Родопа планина”, но сега ще има и едно допълнително мото. Защо?
- Да, тази година решихме да подемем една инициатива с повече патриотична, родолюбива насоченост. Така добавихме мотото “Да развеем българския флаг”. Идеята е всяка група или състав, които участват във фестивала, да носят и развяват българския национален трибагреник по време на дефилето, което се прави от стадиона до централния градски площад. Това ще бъде и кулминацията на събитието! Надяваме се да срещнем разбиране и подкрепа и от други родолюбиви организации.
- Родолюбивата насоченост на фестивала не е ли определена от това, че се изпълняват български народни хора?
- Така е, но имаме едно усещане за част от хората, не само във Велинград, но и в цялата страна, че в следствие на мизерия, недоимък и всякакви други проблеми са обхванати от някаква апатия, липсва им патриотизъм. С това родолюбиво, културно събитие, чрез българската музика, чрез народните хора, чрез дефилето със знамената се надяваме да събудим нашите съграждани и да ги извадим от това състояние на безразличие и апатия.
- Има ли някакви промени в регламента на фестивала?
- Не, той остава същият. Тази година фестивалът ще започне в 10.30, когато в залата на градския стадион ще премине първата част. Напомням, че той е без конкурсен характер и няма състезателен елемент. Участниците ще изпълнят по две хора, като първото трябва да е от тяхната фолклорна област, а второто - по избор. Не бива да се надхвърля общото време за изпълненията, което е определено от 6 минути. След приключване на първата част започва провеждането на парад-дефиле, което се очаква да бъде в следобедните часове между 15.30 и 16.00 часа. Всички групи и състави с развети български знамена пред тях ще тръгнат от стадиона към центъра под съпровод на жива музика. Тази година тя няма да бъде от каба гайди. Поканили сме група от Разлог, която ще води дефилето с типична музика от зурни и тъпани. Отново ще се завърти голямо хоро на площад “Петко Р. Славейков” до бул. “Съединение” (над “Кална баня”). Миналата година множество хора беше направило шпалир от двете страни на булеварда и движението временно беше спряно. Някъде около 16.00 часа участниците трябва да са на централния площад „Николай Гяуров”, където всичките ще изиграят 6 общи хора от 6 фолклорни области.
- Получихте ли подкрепа при организацията на фестивала?
- Искам да благодаря специално на нашите спомоществователи, на всички институции и организации, които ни помогнаха и продължават да ни помагат. Това са Община Велинград, Дружба “Родина”, Ротари клуб Велинград, дамският “Лайънс клуб” - Велинград, “Дружество за защита на Родопите” - Велинград и ОНЧ “Св. св. Кирил и Методий-1905” в кв. Чепино. Благодаря им още веднъж за оказаната помощ и съдействие. Темпо

Ротари клуб - Велинград ще дари трибагрениците
На 24 февруари г-н Иван Пещерски представи пред Ротари клуб - Велинград тазгодишното мото на фестивала “Пролетно хоро” - “Да развеем българския флаг”. Той подчерта, че всеки от участващите състави ще носи българското знаме по време на дефилето от Градския стадион до площад “Николай Гяуров”.
Ротарианците решиха да подкрепят патриотичната идея, като закупят с лични средства и дарят 30 български знамена, съобщи президентът на Ротари клуб - Велинград Георги Аларгов. Клубът подпомага провеждането на “Пролетно хоро” вече за трета година.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води